У Кропивницькому відкрили Центр розшуку безвісти зниклих за особливих обставин осіб

На базі головного управління Національної поліції  у Кіровоградській області запрацював Центр розшуку безвісти зниклих в умовах воєнного стану військовослужбовців та цивільних осіб.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Центр розшуку безвісти зниклих за особливих обставин осіб проводитиме розслідування зникнення як військових, так і цивільних.

“Для працівників правоохоронних органів безвісти зниклі за особливих обставин – це, до прикладу, військові, які зникли в зоні проведення бойових дій. Про це ми отримуємо відповідне сповіщення з військової частини. Крім того, це цивільні особи, які проживали або проживають на тимчасово окупованих територіях і з якими рідні втратили зв`язок. Такі люди теж отримують статус особи безвісти зниклої за особливих обставин”,- розповів заступник начальника відділу слідчого управління ГУНП в Кіровоградській області Тарас Тарасенко.

photo-2024-08-28-15-48-53

За його словами, у Кропивницькому з початку повномасштабного вторгнення працювала спеціалізована група розшуку безвісти зниклих осіб, яка перебувала безпосередньо в будівлі ГУНП. За цей період вдалося розшукати живими 78 військових, а також 20 цивільних осіб.

“Для того, аби рідні безвісти зниклих могли отримати якомога якіснішу допомогу, прийняли рішення відкрити окреме приміщення, де наші спеціалісти будуть займатися виключно цими питаннями”, – підкреслив Тарас Тарасенко.

Основні завдання центру включають отримання відомостей про місце, де особа зникла, забір біологічних зразків у родичів для подальшої ідентифікації, а також співпрацю з людьми, які втратили контакт зі своїми близькими під час евакуації з районів ведення бойових дій.

Окрім налагодження зв`язків з родинами зниклих та збору інформації з різних джерел про те, чи перебуває людина у полоні, в лікарні, за кордоном чи є загиблою, правоохоронці допоможуть:

  • отримати відомості про алгоритм і порядок дій родичів у пошуку зниклих безвісти;
  • подати заяву про зникнення близької особи;
  • поспілкуватися зі слідчим, який проводить розслідування за фактом  зникнення;
  •  перевірити стан розшуку безвісти зниклої особи та надати інформацію, що може допомогти в установленні її місцеперебування;
  • надати біологічні зразки (ДНК) для проведення молекулярно-генетичної експертизи з метою пошуку зниклої особи;
  • отримати необхідну психологічну допомогу та підтримку.

Всього в центрі працюватимуть  близько 30 працівників поліції: слідчі, працівники оперативних підрозділів, спеціалісти-криміналісти, кіберфахівці, а також психологи.

photo-2024-08-28-15-48-49

photo-2024-08-28-15-48-31

Особисто звернутись з питаннями щодо розшуку зниклих безвісти можна у вівторок  та четвер за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 1.

photo-2024-08-28-15-48-43

Крім того, отримати консультацію фахівців центру  можна щоденно з понеділка по п’ятницю з  9:00 до 17:00 год за номером телефону +099 042 84 68.

photo-2024-08-28-15-49-04

Нагадаємо, у Кропивницькому відкрився перший в області центр рекрутингу української армії (ФОТО)

Читайте також: як військовозобов’язаним оновити дані через ЦНАП у Кропивницькому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар