Які гемостатики бажано мати у військовій і цивільній аптечці

Сьогодні в професійній і домашній аптечці кожного лікаря, військового, правоохоронця і цивільної людини, яка живе в небезпечних умовах, мають бути ефективні кровоспинні засоби.

Під час хірургічних операцій, на полі бою, в надзвичайних ситуаціях (ДТП, нещасний випадок, складні спортивні і побутові травми) та захворюванні на гемофілію для зупинки кровотеч використовують гемостатичні засоби.

Що таке гемостатики?

Гемостатичні засоби чи, простіше, гемостатики – це медичні засоби для швидкої зупинки різних видів кровотеч (капілярних, артеріальних,венозних). Вони бувають різними і класифікуються залежно від механізму і принципу дії.

Загалом, їх поділяють на:

  • Механічні – це різноманітні джгути і турнікети, що тиснуть на судини вище рани і таким чином фізично перешкоджають подальшому крововиливу; а також кровоспинні бинти і тампони, що накладаються безпосередньо на рану чи навіть щільно «пакуються» всередину, залежно від форми поранення;
  • Біологічні – це хімічні речовини природного походження такі, як тромбін або фібрин, що сприяють активізації фізіологічних процесів згортання крові (гемостатичні спреї і гранули, ін’єкції в спеціальних шприцах-аплікаторах);
  • Комбіновані засоби – це може бути марля, просочена хімічним гемостатиком.

image001-5-1200x675

Тобто різноманіття кровоспинних засобів є чимале – на всі екстрені випадки і навіть після них. Наприклад, можна навіть купити медичний клей , призначений для місцевого поверхневого застовування при закритті неглибоких, зокрема хірургічних, ран. Його використовують для прискорення загоєння в післяопераційний період, при проколах з малоінвазивними втручаннями, різних дрібних і середніх травмах шкіри (як в медичних закладах, так і в побутових і виробничих умовах).

Медичний біоклей незамінний у педіатрії, акушерстві та гінекології, пластичній медицині, хірургії. Його використовують у випадках, коли потрібно звести до мінімуму наслідки травм чи операцій.

4

Які гемостатики бажано мати в аптечці?

Люди медичних професій, правоохоронці й військові, особи з гемофілією, а також цивільні, які працюють на потенційно небезпечних підприємствах, виробництвах, на будівництві, чи просто по житті мають складну вдачу і часто травмуються, повинні мати під рукою надійні кровоспинні засоби.

Гемостатичні препарати може призначити чи рекомендувати лише лікар, а механічні і комбіновані засоби, можна придбати без рецепта в аптеках чи на medstock.ua .

Якщо у військовій аптечці варто мати ін’єкційні засоби, спеціальні бинти і тампони, обов’язково чотири турнікети (на всі кінцівки), то у цивільній буде достатньо джгуту і бинтів, просочених хімічним гемостатиком, які швидко діють і в подальшому легко видаляються.


Пам’ятайте:
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар