Сільську школу у Смолінській громаді вирішили не закривати цього року

© thenewslens.com

Депутати Смолінської громади відклали питання про припинення діяльності Якимівської гімназії з 1 вересня цього року.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Сільську школу планували закрити через нестачу учнів, недостатню наповненість класів, відсутність укриття, адже все це не відповідає вимогам Уряду до закладів освіти, які отримують субвенції з державного бюджету.

На початку року депутати вже розглядати це питання, однак рішення відклали. Ось влітку його озвучили знову. Попередньо планувалося, що заклад ліквідують до 1 вересня. Проте на пленарному засіданні позачергової сесії Смолінської селищної ради, депутати вирішили відкласти питання з закриттям, а натомість дообладнати існуюче місце для укриття, що є поблизу навчального корпусу гімназії. Воно не здатне вмістити всіх водночас, тож аби там у разі потреби могли перебувати учні і персонал школи, їх розведуть у часі. Планується, що діти навчатимуться у змішаному режимі, хоча інтернету в селі практично немає.

Що ж до будівництва нового укриття за всіма вимогами, то 3-4 мільйони гривень на це ніхто не виділятиме. Немає сенсу, адже перспектива таких малокомплектних сільських шкіл в Україні під великим питанням.

Депутати при розгляді цього важливого питання діяли, за їх словами, демократично, врахували побажання мешканців і нові обставини. Хоча всі розуміють, що за рік може статись багато змін і не виключено, що такі малокомплектні школи держава таки позакриває.

Вимоги Міністерства освіти й Уряду дуже високі і їх доведеться виконувати. Поки що у громаді планують фінансувати Якимівську гімназію за рахунок загальних видатків на освіту, хоча навчання одного учня тут обходиться набагато дорожче, ніж у тому ж Смолінському ліцеї, куди планували перевести якиміських гімназистів. Щодо якості освіти – теж є питання.

Депутати навели приклад з припиненням діяльності школи в селі Копанки. Кажуть, що в таких ситуаціях батьки, як правило, спочатку керуються емоціями, а потім переконуються, що для дітей таки корисніше, коли вони навчаються у кращих умовах.

“Це продовження агонії, поскільки змішане навчання при поганому зв’язку в селі не дасть дітям якісних знань, а лише додасть фінансових навантажень на місцевий бюджет. Все одно станом на 1 вересня 2025 року школу доведеться закривати, відповідно до постанови уряду” – кажуть депутати.

Читайте також: Сітілайти за півтора мільйона монтують у громаді на Кіровоградщині

Володимир Тільнов для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар