Розширювальні бачки: технічні аспекти та рекомендації до вибору

Розширювальний бачок для опалення – це один з основних елементів системи опалення, який відповідає за компенсацію обсягу теплоносія під час підвищення його температури. Фізичні властивості води показують, що під час інтенсивного нагрівання, вона збільшується в об’ємі до 0,3% кожні 10 градусів. Тому його робота є критично важливою, бо саме вона відповідає за збереження цілісності труб під час утворення надлишку гарячої води.

1

Основні технічні аспекти

Перед тим як купити бак розширювальний, необхідно детально ознайомитися з його технічними характеристиками та можливостями. Отже, резервуар для води (основний теплоносій парової системи опалювання) буває трьох типів – закритого, відкритого та мембранного.

  1. Закритий тип – це герметичний бачок з автоматичним або штучним клапаном для відведення повітря. Встановлюється резервуар найчастіше в неутеплених котельнях з відкритим контуром опалення з природною циркуляцією теплоносія або в закритій системі з примусовим нагнітанням. Такий вид є найпопулярнішим, бо саме він перешкоджає потраплянню агресивного газу, що спричиняє корозії у котлів та труб.
  2. Відкрита конструкція – це бак з відкритим доступом, який має специфічне дно. Воно оснащене спеціальним з’єднувачем, який під’єднаний до загального трубопроводу з природним циркулюванням носія. Такий резервуар потребує верхнього розміщення та періодичного контролю, бо наявна вода з часом може випаровуватися. А відсутність теплоносія може викликати збій в роботі системи.
  3. Мембранна розширювальна місткість – це інноваційний агрегат з автоматичним режимом роботи, який поєднав в собі два види теплоносія. Основний резервуар розділений на дві частини еластичною гумовою мембраною. В одній частині знаходиться стиснене повітря, в іншій – вода. Така конструкційна особливість дала змогу зменшити параметри бачка та мінімізувати теплові втрати.

Кожний вид розширювальної місткості має свої переваги, які особливо відчутні при використанні певній системі опалення.

2

На що орієнтуватися при виборі бачка?

Підбором розширювального резервуара для опалення повинен займатися спеціаліст, якому довірено створення теплового затишку в домі в холодний період року. Для контролю за цим процесом кожному домовласнику необхідно знати наступні критерії.

  1. Вибір бачка повинен базуватися на даних, які вказують на об’єм теплоносія в опалювальному контурі (якщо відсутня інформація, то застосовується спеціальна формула для його обчислення).
  2. Корпус місткості повинен бути виготовлений з матеріалів, які мають високу стійкість до статичних та динамічних навантажень.
  3. Комплектувальники резервуара повинні бути високої якості, бо саме від них залежить хороша робота всієї системи опалення.

Придбати бачок для опалення необхідного призначення та певної якості можна в спеціалізованих інтернет-магазинах. На сторінках сайтів в таких точках реалізації представлені товари від провідних виробників світу, які обов’язково підкріплені гарантійними зобов’язаннями.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар