Як вибрати якісний латунний кульовий кран

Проведення водопроводу у дім або квартиру, під’єднання газу до оселі супроводжується прокладанням трубопроводів різного діаметру та призначення. Для правильної та надійної комплектації в монтажі магістралей використовують запірну арматуру – крани, вентилі, засувки. Кульові крани установлюють не тільки для подачі води або газу, але і в інших місцях, де потрібно відсікати подачу середовища до місця використання та проведення ремонтних робіт, заміни обладнання та розв’язання інших питань.

Латунні кульові крани: можливі моделі

Якісні крани повинні бути стійкими до впливу зовнішнього середовища, відсікати подачу речовини без підтікань, тримати систему герметичною. Кульові латунні крани мають робочий механізм у вигляді кулі, яка перекриває подачу робочої рідини. Виготовлені вони із міцного сплаву з міді, цинку, олова, нікелю та марганцю.

Вибір розміру крана повинен відповідати діаметру трубопроводу. Найбільш поширені діаметри кульових кранів варіюються від ¼ до 4 дюймів.

Крани з латунного сплаву мають високу міцність. Поверхня виробу стійка до окислення та різних механічних пошкоджень. Це найпопулярніші моделі кульових кранів у побутових та промислових мережах.

Складаються крани з корпуса, запірного пристрою сферичної форми, штока з ущільнювачем, ущільнюючих сідел та привідної ручки.

Особливості латунних кранів

Міцність матеріалу, з якого виготовлені латунні крани, їхня стійкість до впливу середовища та розтріскування при високих температурах дозволяють широко використовувати їх для транспортування гарячої води. За кількістю пропущеної речовини вироби розділяють на:

  • повнопрохідні, які пропускають оптимальну кількість рідини;
  • стандартні – підходять там, де потреби середні або зовсім малі;
  • мікро – встановлюються на найменших споживачах (акваріуми, системи іригації);
  • триходові – коли потрібно загальний потік води розподіляти на трьох споживачів.

При виборі крану для оселі потрібно враховувати індивідуальні потреби.

Всі крани відрізняються між собою за конструкцією:

  • Шарові латунні крани. Оснащені плаваючим запірним елементом сферичного типу. Бувають прохідні, напівпрохідні та редуковані, які з’єднуються з трубопроводом муфтою, фланцем, сваркою або комбінованим способом.
  • Шарові зі зливом. Застосовуються для видалення повітряних корків у трубах, а також зливу води з труб, щоб зменшити тиск у системі.
  • Відвідники повітря. Мають декілька модифікацій ручних та автоматичних моделей, різні способи кріплення та форму. У деяких є відвідний клапан з каналом.

Як вибрати потрібний варіант

При підборі латунних кранів для власного помешкання потрібно враховувати кілька факторів:

  • кількість мешканців у оселі;
  • потреби у воді для прання та купання;
  • кількість ванних кімнат і душових, а також вік проживаючих;
  • діаметр вхідного трубопроводу;
  • необхідність слідкувати за системою опалення, чи буде потрібно видаляти повітря із батарей.

Враховуючи усі фактори, можна підрахувати кількість необхідних кранів. Якщо з’являються якісь сумніви, краще проконсультуватися зі спеціалістами.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар