Прикордонники розповіли, які їм пропонують хабарі

© dpsu.gov.ua

За період з 2022 року до травня 2024-го прикордонники зареєстрували 1060 спроб підкупу при виконанні службових обов’язків на загальну суму майже 11,3 млн грн.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Державної прикордонної служби.

Здебільшого, на такий крок наважуються чоловіки призовного віку, які мають намір виїхати за межі України без належних документів. Трапляються також випадки, коли до підкупу вдаються дружини або матері, які супроводжують таких чоловіків.

Держприкордонслужба розповідає історії прикордонників та прикордонниць, які своїм прикладом показують, що корупції не місце у нашій країні й, зокрема, на кордоні.

Марія Білан – відмовилась від хабаря у 1600 євро

Прикордонниця Марія Білан, яка проходить службу у відділі «Соломоново» Чопського прикордонного загону, розповідає, що від початку повномасштабного вторгнення кількість випадків, коли їй з колегами пропонували неправомірну вигоду, значно зросла.

“Майже усі випадки підкупу пов’язані з пропуском військовозобов’язаних осіб, які не мають правових підстав для виїзду з України. От, наприклад, нещодавно мені намагався дати хабар за пропуск чоловік, який стверджував, що прямує до Австрії з волонтерською метою. Однак, він не мав документів, які б це могли підтвердити, також його даних не було в інформаційній системі «Шлях». Коли я повідомила чоловікові, що йому буде відмовлено у пропуску, він ще раз надав мені свій паспорт, куди була вкладена значна сума коштів – 1600 євро”, – розповіла Марія Білан.

Жінка також зазначила, що деякі українці дуже помилково вважають, що зможуть у такий спосіб розв’язати питання, та зауважила, що вони з колегами не пристануть на жодні пропозиції хабарництва.

“Хочу наголосити, що ми як службові особи не толеруємо жодних спроб хабарництва: ні маленьких сум, ні великих. Марно сподіватися, що грошові кошти, навіть у великому розмірі, змусять нас порушити закон.

Звичайно, я доповіла керівництву про інцидент, який стався, і в пункт пропуску викликали Нацполіцію”, – підсумувала вона.

image

Вікторія Бондарчук – відмовилась від 3550 євро хабаря

Капітан Вікторія Бондарчук, начальниця групи інспекторів прикордонного контролю, також наголошує на збільшенні випадків спроб підкупу в пунктах пропуску. За її словами, найчастіше це були чоловіки призовного віку, які знаходили різні способи незаконно перетнути державний кордон.

“Найпоширенішим було надання на перевірку фіктивних документів, які чоловіки купували у собі за чималі суми. Найчастіше мені на практиці траплялися «липові» тимчасові посвідчення військовозобов’язаного, довідки військово-лікарських комісій, пенсійні посвідчення, свідоцтва про народження дітей. Досить часто після викриття підробок чоловіки «йшли до кінця» й пропонували хабар. Крім того, траплялись випадки, коли жінки або матері пропонували гроші за перетин кордону чоловіками призовного віку”, – заявила Вікторія Бондарчук.

Прикордонниця також додала, що найбільша сума неправомірної винагороди, яку їй пропонували, була 3550 євро.

“Ці кошти мені запропонував чоловік після того, як ми виявили, що його військово-облікові документи підроблені. У ході розмови він все ж зізнався, що купив їх. Далі пішли вмовляння – спочатку він просто просив його пропустити, потім розповідав, що все втратив і немає куди повертатися, а потім – перейшов до практичних дій», – підсумувала Вікторія Бондарчук.

image

Андрій Мельничук: “Мені пропонували хабарі від 100 до 1000 євро”

Старший лейтенант Андрій Мельничук – випускник Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького 2022 року – розповідає, що вкрай негативно ставиться до порушників і тому за неповних 2 роки офіцерської служби вже має півтора десятка відмов від хабарів.

«Суми різні. На моїй практиці були пропозиції хабаря на суму від 100 до 1000 євро. Зараз, зазвичай, пропонують гроші за виїзд за кордон, а у мене був і “нестандартний випадок”. Мені чоловік пропонував тисячу євро за в’їзд в Україну. Точніше, не за в’їзд, а за не притягнення до відповідальності, бо незаконно перетнув кордон і через деякий час повертався додому», – зазначив прикордонник.

Андрій також додав, що кожен прикордонник зобов’язаний чесно виконувати свої обов’язки і що кордон – не місце для корупції.

image

Зазначимо, що запобігання корупції – це не лише робота держпосадовців чи уповноважених органів. Долучатися до боротьби має кожен українець.

Нагадаємо, у Кропивницькому СБУ викрила на корупції працівницю виконавчої служби.

Читайте також: Безробітний кропивничанин торгував довідками ВЛК про непридатність до служби

Поширити:

Залишити коментар:

коментар