Водіїв попереджають про ожеледицю

© gaibrest.by

Уночі та вдень 31 січня по місту Кропивницькому та місцями по Кіровоградській області на дорогах утримається ожеледиця.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією обласного центру з гідрометеорології.

Опадів не прогнозується, хмарно з проясненнями.

Температура по області вночі 1-6° морозу, вдень 2-7° тепла.
У Кропивницькому – вночі 3-5° морозу, вдень 3-5° тепла.

Патрульна поліція нагадує основні правила для водіїв під час ожеледиці:

  • Дотримуйтесь дистанції

При ожеледиці дистанція між автомобілями має бути збільшена. Гальмівний шлях на слизькому покритті збільшується, тому тримайтеся на відстані, що перевищує літню дистанцію в два рази. Це забезпечить можливість безпечного гальмування і зменшить ризик зіткнення з транспортом, що йде попереду. Також будьте уважні до пішоходів, які можуть зненацька з’явитися на дорозі.

  • Дотримуйтесь помірної швидкості

Забудьте про перегони на дорозі. Їдьте акуратно, уникайте різких прискорень та гальмування. Починайте рух повільно та плавно. Швидкість на слизькому покритті не повинна перевищувати 40-50 км/год, щоб уникнути занесення або втрати керування. Власникам машин з механічною коробкою передач рекомендується тримати ногу над гальмом для швидкої реакції у нестандартних ситуаціях.

  • Гальмуйте правильно

На слизькому асфальті, вкритому снігом, шпильки втрачають ефективність. Гальмуйте імпульсами, щоб уникнути блокування коліс. Короткочасні натискання на педаль гальма дозволяють уникнути спрацьовування системи ABS, що зменшує гальмівну колію.

  • Обережно рухайтеся по доріжці

Уникайте їзди по колії, оскільки це може призвести до занесення. Навіть за низької швидкості утримуйте руки на кермі в напруженому стані, щоб контролювати рух автомобіля. При занесенні на передньопривідній машині збільште швидкість, щоб вирівняти траєкторію, на задньопривідній – трохи зменште.

  • Проїжджайте перехрестя за правилом “трьох Д”

“Дай дорогу дурню”. На перехрестях будьте особливо уважні, поступайтеся дорогою тим, хто намагається проскочити. Не ризикуйте проїжджати на жовтий сигнал світлофора.

  • Слідкуйте за іншими машинами

Уважно спостерігайте за дорожнім рухом та поведінкою інших водіїв. Вимкніть гучну музику в салоні, щоб краще чути звуки дороги. Будьте готові до несподіваних ситуацій, стежте за діями інших учасників руху.

Дотримання цих рекомендацій допоможе вам впоратися із зимовими умовами на дорозі та забезпечить безпечний рух. Не забувайте обережність та увага — вони є ключовими якостями водія в таку погоду

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар