Потрапила в лікарню з отруєнням, а виявили ВІЛ. Історія жінки з Кіровоградщини

© МОЗ

34-річна Ірина (ім’я змінено) жила з ВІЛ кілька років. Про це вона навіть не здогадувалася, адже не проходила тестування і не відчувала на собі будь-яких симптомів. Це і не дивно, адже перші роки ВІЛ проходить безсимптомно. Того дня, як дізналася про хворобу, у лікарню потрапила із ознаками отруєння.

Медичні працівники обстежили Ірину, помітили збільшенні лімфовузли, розпитали про загальний стан та інші захворювання.

«Я не місцева. Мені допомогли із житлом… Я не знала, що в мене ВІЛ. У мене немає постійного статевого партнера. Інколи у мене були незахищені статеві стосунки. Можливо, так я і отримала ВІЛ-інфекцію», – Ірина доволі спокійно відреагувала на свій ВІЛ-позитивний статус.

Медичних працівників здивувала спокійна реакція жінки на діагноз. Хоча і розмірковувала вона виважено, як передається ВІЛ. Але чи розпочне лікування – ця думка насторожила лікарів, тож вони запропонували їй соціальний супровід БО «100 відсотків життя. Кропивницький».

Надія Балан, соціальна працівниця проєкту HealthLink «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні», одразу приїхала до Ірини в лікарню, де відбувалося тестування на ВІЛ. Соціальна працівниця розпочала післятестове консультування.

«Для лікування ВІЛ-інфекції використовують антиретровірусну терапію. Вона пригнічує розмноження вірусу і зміцнює імунітет людини. АРТ – це лікарські засоби у вигляді таблеток. Для пацієнтів лікування в Україні є безкоштовним впродовж усього життя. Безперервний прийом АРТ дозволяє людині з ВІЛ жити повноцінним життям, тривалість якого обмежується лише природними процесами старіння.

Також лікування запобігає передачі ВІЛ іншим людям: статевим шляхом, через кров, від матері до дитини. Якщо людина припиняє чи перериває лікування, то вірус може почати розмножуватися активніше, руйнуючи імунітет. Видача АРТ може проводитися в Центрі профілактики і боротьби зі СНІДом, кабінеті “Довіри”, кабінеті інфекційних захворювань поліклініки або консультаційно-діагностичного центру за місцем проживання», – зазначила Надія Балан.

Ірина прислухалася до слів соціальної працівниці. Наразі вона стоїть на диспансерному обліку. Майже місяць отримує безкоштовно АРВ-терапію. Наразі її стан здоров’я значно покращується. Головне – жінка вчасно розпочала лікування.

Тест на ВІЛ необхідно робити раз у щороку, звернувшись до свого сімейного лікаря. Тестування безкоштовне та анонімне.

Нагадаємо, на Кіровоградщині тести на ВІЛ можна замовити додому безкоштовно.

Читайте такожЯк кропивничанка з рідкісною хворобою виборює право на життя

Поширити:

Залишити коментар:

коментар