П’ять відмов і одна згода. Як на Кіровоградщині вперше пересадили донорське серце

© Ілюстрація | Фото з Facebook Бориса Тодурова

Медики Кіровоградської обласної лікарні отримали п’ять відмов від родичів потенційних донорів перед тим, як рідні однієї з пацієнток погодилися на трансплантацію. Це була перша згода і перша операція з пересадки серця на Кіровоградщині.

Про це під час брифінгу розповіли члени команди фахівців обласної лікарні, які брали участь в підготовці і проведенні операції, повідомляє Перша електронна газета.

Як розповів Микола Цепінь, лікар-анестезіолог, відповідальний за кондиціювання донора, напередодні вихідних в обласну лікарню екстрено доправили 58-річну жінку з однієї з громад Кіровоградщини. Вона була в комі третього ступеню, томограф показав величезний крововилив, не сумісний з життям. Після цього ординатори і лікарі почали процедуру смерті головного мозку – клінічні, неврологічні обстеження й тест апное (на відсутність спонтанного дихання), які мають підтвердити факт смерті мозку.

photo-5458738348014294001-y
Коли консиліум фахівців констатував, що пацієнтка не підлягає реанімації, до родичів жінки звернулася трансплантат-координатор обласної лікарні – Ліна Логвінова.

«Відколи наша лікарня працює в напрямку трансплантації, ми мали п’ять випадків констатації смерті мозку у пацієнтів і пропонували їхнім родичам дати дозвіл на донорство органів, щоб врятувати життя іншим людям. Але всі відмовляли.

Коли я зустрілася з донькою цієї пацієнтки, розповіла їй про донорство, про людей, які роками стоять у чергах на трансплантацію і можуть так і не дочекатися. І вона погодилася. Це Людина з великої літери, якій треба подякувати».

photo-5458738348014294047-y

«Я хочу, щоб моя мама жила. Хай серце моєї мами живе в іншій людині. Я знатиму, що воно живе на цьому світі» – передає головна лікарка обласної лікарні Лариса Андрєєва слова доньки донора.

Це для нас подія дуже знакова. Ще з 2019 року ми планували займатися трансплантологією. У нас багато пацієнтів з різними хворобами, зокрема з гострою нирковою недостатністю, які хотіли б нормально жити.

На жаль, ковід трішки відсунув на задній план ці питання. Але ми нарешті дійшли до цього. Зокрема, підписали договори про співпрацю з Інститутом серця МОЗ України і з Національним науковим Центром хірургії та трансплантології імені Шалімова НАМН України».

photo-5458738348014293984-y

Лариса Андрєєва зізнається: медики боялися, що погодні умови завадять операції, адже тоді саме вирувала снігова негода. Проте столичних хірургів хурделиця не налякала.

Для проведення операції приїхав особисто Борис Тодуров зі своїми колегами і апаратом, якого в обласній лікарні немає – штучним серцем.

© Ілюстрація | Фото з Facebook Бориса Тодурова

Пересадку серця здійснили на місці – в одній з операційних обласної лікарні. А фахівці Центру Шалімова здійснили забір печінки для трансплантації у своєму закладі. Обидві операції пройшли успішно.

Медики обласної лікарні звертаються до мешканців Кіровоградщини і пропонують обдумати рішення про заключення договорів на посмертне донорство. Адже це може врятувати життя багатьох людям, які тримаються однією надією.

За консультацією можна звертатися в поліклініку, що на території обласної лікарні.

2 поверх 35 кабінет з понеділка по п’ятницю з 9 до14 год.

«Можна приходити, дізнаватися, реєструвати згоди, а якщо колись передумаєте, то завжди можна відкликати заяву» - каже Ліна Логвінова.

Нагадаємо, як відбувалася пересадка серця, можна побачити на ВІДЕО.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар