Допоможіть організму: дієта при панкреатиті

Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Хвороба супроводжується різким болем у верхній частині живота та лівої частини підреберʼя. Основні больові симптоми, зокрема печію, нудоту й здуття живота можна зняти ліками. За лінком https://liki.ua/shop/brands/pankreatin-8313 на Liki.ua ви можете придбати пігулки для покращення функцій шлунка й кишківника. Окрім цього, гастроентерологи радять дотримуватися правильної дієти.

6 принципів харчування під час панкреатиту

Щоб вилікувати панкреатит, варто слідувати дієті. А вона часто буває жорсткою. Тож є декілька базових правил:

  1. Дрібні порції. Можна їсти до шести разів на день, але маленькими порціями. Достатньо порції 300 грамів для дорослої людини.
  2. М’яка їжа. Якщо є загострення панкреатиту, то бажано їсти ті продукти, які легко можна перетворити на кашу. Але довго так харчуватися не можна, адже втрачається маса тіла.
  3. Дуже мало жирів. Денна доза не має перевищувати 50 грамів. Тож відмовтеся від вершкового масла 82%, майонезу й інших жирних продуктів.
  4. Менше цукру. Часто панкреатитом хворіють люди з діабетом. Тому зменшіть кількість солодкого в раціоні. Натомість можна глюкозу замінити сухофруктами, а до чаю додавати замінники.
  5. Виключіть з харчування бобові. На період лікування радять повністю прибрати з меню бобові. Адже вони можуть провокувати ще більше здуття.
  6. Мінімізація солі. В ідеалі від неї варто відмовитися, та якщо не виходить, то зменшити до 5 г на добу.

Це базові правила, які знадобляться вам у період хвороби. Якщо у вас хронічний панкреатит, то настільки жорсткої дієти можна не дотримуватися. Але однаково варто виключити з раціону смажене, гостре й жирне.

Що можна їсти?

У разі панкреатиту можна їсти майже всі овочі, як-от: буряк, кабачки, огірки, гарбуз, авокадо тощо. Не варто вживати багато томатів. Дозволено їсти з м’яса: курку, кролика, індійку. З риби корисними будуть — хек, судак, окунь.

Крупи теж не всі можна вживати. Додайте до раціону рис, манку, вівсянку, гречку. З фруктів можна запікати у духовці груші та яблука. А молочні продукти мають бути нежирним — 1 % у сирі й кефірі. Хліб лікарі дозволяють тільки житній, бажано — підсушений.

Харчуватися необхідно відповідально, якщо у вас панкреатит. Вивчайте корисні рецепти й радуйте себе смаколиками з натуральних інгредієнтів. А насамперед, позбудьтеся шкідливих звичок паління цигарок та вживання алкоголю, які часто є одними з найбільших тригерів панкреатиту.


УВАГА!

Перед вживанням будь-яких ліків обовязково проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем та ознайомтеся з інструкцією на лікарський засіб.

Пам’ятайте:

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар