Меморіальну дошку 18-річному полеглому Герою відкрили на Кіровоградщині

У селі Рівному Новоукраїнського району в пам’ять про загиблого на війні  18-річного Максима Ткача  його рідні встановили на будівлі місцевої  школи  меморіальну дошку та подарували вихованцям закладу спортивний майданчик із сучасним спортивним інвентарем.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Максим Ткач  народився 23 жовтня 2003 року в селі Торському Донецької області. Змалечку жив у місті Кремінній Луганської області, мама виховувала його сама.

3

Підлітком Максим брав активну участь у Всеукраїнській військово-патріотичній грі «Джура».  Після школи хлопець вступив до Лисичанського гірничого технікуму, учився автомобільній справі.

23 жовтня 2021 року Максиму виповнилося 18 років,  згодом отримав повістку.

Менше ніж за місяць воїн підписав контракт про службу на першій лінії. Місяць навчань у Львові  і юнака у складі 53-ї окремої механізованої бригади Збройних сил відправили на передову в зону ООС.

Спочатку була Ольгінка Донецької області, потім вони перебували під Волновахою. 28 лютого 2022 року хлопець востаннє зателефонував мамі з чужого номера.

“Сказав, що загубив свій телефон і скоро вийде знову на зв’язок. Та на зв’язок він більше не вийшов”,- пригадує  мама захисника Ольга.

4

Жінка збирала інформацію про долю свого єдиного сина. Зверталася до військової частини, написала заяву в поліцію, здала ДНК. Розуміючи, що окупація рідного міста – то лише справа часу, Ольга з чоловіком, меншою донечкою та батьками, як і просив син, виїхали на Кіровоградщину.

У селі Рівному, де вони й зупинилися, їх прийняли добре. Як розповіла Ольга, спочатку дали тимчасове житло, а в подальшому вони придбали в селі будинок на виплату.

І хоча звістки від сина так і не було, мама все ще продовжувала сподіватися, що її дитина жива. 25 березня Ольга написала допис у Facebook про пошуки сина. Вона сподівалася, що він, можливо, у полоні.  Їй відповів незнайомий хлопець й попросив йому перетелефонувати.

2

Перше, що вона почула: «Вибачте, але Максим загинув…». 

Хлопець, який був свідком останніх хвилин життя її сина, розповів, що 9 березня під містом Волновахою українські захисники побачили ворожий танк.  У бою хлопець отримав тяжкі поранення в голову та шию, тіло Максима залишилося на полі бою, бо через щільні обстріли його не змогли забрати.

Нині ця територія окупована ворогом. За актом проведеного розслідування спеціальна комісія визнала Максима загиблим.

«Я не знаю, де тіло сина і чи зможу його колись забрати, – говорить Ольга, – але мені потрібно десь вшановувати пам’ять сина…» – каже Ольга.

Так вона встановила меморіальну дошку Максиму на закладі, де наразі працює.

5

Олена Комісаренко для Першої електронної газети

Нагадаємо, меморіальну дошку загиблому Герою відкрили в ліцеї в Бірках

Читайте також: меморіальну дошку загиблому стрільцю-санітару відкрили у Знам`янці (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар