Спалах африканської чуми свиней зафіксували на Кіровоградщині

На території Компаніївської територіальної громади зафіксували спалах африканської чуми свиней.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Кропивницьку РДА.

До Кропивницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області  надійшло повідомлення від Компаніївського відділу Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини, що в особистому підсобному господарстві одного з мешканців села Петрівка, Компаніївської селищної ради виявили 2 свиней, що мають ознаки нездужання.

Спеціалісти Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини  виїхали на місце захворювання тварин та провели епізоотичне розслідування з відбором біологічного матеріалу (проби крові)  для дослідження.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби 7 серпня виявили  африканську чуму свиней.

Станом на 8 серпня  в особистому підсобному господарстві загинула одна з двох хворих свиней.

На даний час в епізоотичному вогнищі проведено заходи, направлені на локалізацію та недопущення поширення інфекції за його межі. Заборонено вивезення та забій тварин. Обмежено доступ стороннього транспорту та людей.

Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило.

Аби попередити поширення хвороби спеціалісти вирішили:

1) оголосити територію особистого підсобного господарства за адресою: вул. Центральна, 3, село Петрівка Компаніївської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області епізоотичним вогнищем неблагополучного пункту по африканській чумі свиней та встановити карантин;

2) визначити зону захисту радіусом 3 км, до якої віднесено села Петрівка та Павлівка Компаніївської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області;

3) визначити зону спостереження (нагляду) від зовнішніх меж зони захисту, в якувіднести села Сасівка, Гордіївка, Володимирівка, Першотравенка, Вишнівка, Богодарівка, Кременчувате, Червона Слобода, Бузова, Коротяк, Волошки, Лозуватка, Наглядівка, Інженерівка, Дружба, Тирлова Балка, Інгуло-Кам’янка, Лаврівка Кропивницького району Кіровоградської області;

4) затвердити «План заходів щодо локалізації та ліквідації африканської чуми свиней на території особистого підсобного господарства за адресою: вулиця Центральна, 3, село Петрівка Компаніївської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області.

Нагадаємо, минулоріч на Кіровоградщині в 11-місячного кабана виявили африканську чуму

Читайте також: у Кропивницькому від кліщів покропили чотири зелені зони

Поширити:

Залишити коментар:

коментар