Уперше про каву заговорили ще в XV столітті, а вже через чотириста років її пили в усьому світі. Люди вигадали безліч способів приготування кави і апаратів для її заварювання. Яка різниця між кавоваркою і кавомашиною https://www.foxtrot.com.ua/uk/shop/cofevarki.html, на що звертати увагу при їх виборі і який тип машини підійде для дому, а який для офісу – з’ясуємо у цій статті.
Спосіб установки
Важливо розуміти, де ваш каво-агрегат стоятиме, щоб потім екстрено не шукати місце вдома чи в офісі.
За способом установки всі моделі поділяються на:
- Вбудовані – встановлюються в спеціальну нішу кухонного простору. Зазвичай це великі офісні кавомашини.
- Настільні – невеликі прилади, які легко пересувати і поставити можна, де завгодно.
- Портативні – маленькі моделі, розраховані на використання під час подорожей, кемпінгу.
Вид апарату
Якщо говорити про різницю між кавоварками і кавомашинами, то вони відрізняються в основному:
- способом управління (автоматика проти ручного керування),
- видами сировини (кавоварка розрахована на мелені зерна чи капсули, кавомашина – на все, що можна перетворити у каву)
- видами готових напоїв (один вид кави чи кілька)
- способом чищення (ручне миття чи система автоматичної самоочистки).
Спосіб приготування кави
Від цього залежить, яку сировину ви купуватимете, якими додатковими функціями зможете користуватися і які види напоїв приготуєте. Отже, апарати для приготування кави поділяються на:
- Капсульні
- Ріжкові,
- Крапельні
- Гейзерні
- Електротурки
- Автоматичні кавомашини
Капсульна кавоварка – бюджетна модель, яка готує лише один вид кави, використовуючи спеціальні капсули. Проте самі капсули дорожчі за мелені зерна.
Ріжкові кавоварки зазвичай використовують в кав’ярнях. Вони дозволяють використовувати різні сорти кави та експериментувати зі смаками. Єдиний недолік – бариста сам має молоти, відміряти, заварювати і розумітися на цьому, бо в невмілих руках навіть хороша техніка може дати збій.
Крапельні кавоварки готують лише насичену чорну каву. За технологією, гаряча вода повільно проходить через фільтр з меленою кавою і на виході крапає в стаканчик на спеціальній платформі. Довговічність такого апарату залежить від типу фільтру (паперовий, металевий, полімерний) і терпіння власника, бо на свій напій доведеться трохи зачекати.
Гейзерна кавоварка працює за зворотним механізмом від крапельної. Гаряча вода випаровується, пар обдає мелену каву, осідає і конденсується в краплини напою. Такий апарат зручний у подорожах, якщо є доступ до електрики. Мінус – тут не зробиш більше одного виду кави, а чистити доведеться довше, ніж смакувати.
Електротурка працює за принципом електрочайника: нагрівальний елемент, розташований на дні, нагріває рідину і дає їй покипіти. Дорожчі моделі мають антипригарне покриття, індикатор рівня води і автоматичне вимкнення. Але знову ж: тут можна приготувати лише один вид кави з меленої сировини.
Кавомашина – гарне рішення і для дому, і для офісу. Такі моделі оснащені кавомолкою, окремими ємностями для зерен і води, нагрівальними елементами, дозатором і помпою для якісного приготування різних видів напоїв, ємністю для відходів,електронною панеллю керування.
Кавомашини легко та швидко роблять різні види напоїв (американо, лате, капучино, еспресо та інші) з меленої чи зернової сировини. Апарат самостійно перевіряє кількість сировини і відходів у контейнерах, здійснює самоочищення і сигналом на дисплеї повідомляє про потребу досипати зерен, долити води чи викинути жмих. І якщо раптом якась з деталей зносилася і перестала працювати, машина також сама про це скаже.
Деякі машини мають також функцію відділеного керування, яка дозволяє через спеціальний за стосунок у телефоні заварювати каву, знаходячись в іншій кімнаті чи на іншому кінці міста.
Тож, як бачимо, обирати є з чого. Головне чітко розуміти, в яких умовах ви плануєте використовувати свій апарат, що саме хочете готувати, пити і які емоції отримувати.