Новоукраїнський відділ освіти напорушував на 1,5 млн гривень

Фахівці Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області завершили ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності відділу освіти Новоукраїнської міської ради за 2020-2023 роки.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Держаудитслужби.

Недотримання відділом освіти вимог чинного законодавства щодо використання державних коштів, ведення бухгалтерського обліку та складання звітності призвело до низки фінансових порушень на 1,5 млн грн.

Із цієї суми 1,3 млн грн – кошти, втрачені відділом освіти внаслідок допущених порушень, та 179,3 тис. грн – інші порушення фінансової дисципліни.

Зокрема, встановлено, що відділом освіти за кошти субвенції на розвиток реформи «Нова українська школа» придбано засоби навчання та обладнання (ноутбуки, комплекти комп’ютерної техніки, стільці, столи тощо), які не відповідають державним стандартам та вимогам ГОСТів.

Наприклад, у 2020 році для закладів освіти придбано комп’ютерну техніку, окремі технічні характеристики якої не відповідають необхідним технічним вимогам.

Крім того, закуплені в 2021 році учнівські комплекти для шкіл (стілець+стіл) мають невідповідності кута нахилу стільниці парт, ваги, форми, розмірів, місткості, стійкості та вандалостійкості конструкцій. Зокрема, стільниці парт зроблені з ДСП низької якості, вже мають дефекти, відірвану кромку або прибиту на гвоздики, неякісно зашліфовані та заокруглені краї тощо. Також згідно з договорами про закупівлю у придбаних парт та стільців гарантійний термін – усього 12 місяців замість гарантованих постачальником 24-х.

Усього на меблі, шкільне обладнання та комп’ютерну техніку, які не відповідають державним стандартам, витрачено 830,5 тис. грн (з них – 677,5 тис. грн – субвенція з державного бюджету і 153,0 тис. грн – кошти місцевого бюджету), що є нецільовим використанням коштів.

Крім того, аудитори виявили низку порушень з оплати праці, що призвели до незаконних видатків на оплату праці на суму 271,8 тис. грн (з урахуванням ЄСВ). Серед них, зокрема, численні порушення під час нарахування посадових окладів працівникам закладів освіти внаслідок недотримання вимог законодавства під час атестації.

Протягом періоду, що підлягав ревізії, опалювачам окремих закладів освіти проводилася оплата праці не за фактично відпрацьований час, а відповідно до місячної норми годин. Через це працівники недоотримали заробітної плати на загальну суму 124,0 тис. грн. Під час ревізії заробітну плату було донараховано.

Також у деяких закладах освіти понаднормово списували продукти харчування (хліб, масло вершкове, олія, цукор тощо). Усього за 2020–2022 роки зайво списали продуктів на 198,8 тис. гривень.

За результатами ревізії до відділу освіти застосовано фінансові санкції у вигляді зупинення операцій із бюджетними коштами, зменшення бюджетних асигнувань, повернення бюджетних коштів та попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства. На осіб, винних у допущених порушеннях, складено 9 протоколів про адміністративне правопорушення згідно зі статтею 164-2 КУпАП, 1 протокол про адміністративне правопорушення згідно зі статтею 164-12 КУпАП. Матеріали ревізії надіслано до правоохоронних органів.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар