Як посилання в інтернеті перетворилося на стрітфуд-кафе у Кропивницькому

«єРобота» – відносно новий проєкт уряду України, який запровадили у 2022 році. В рамках цієї ініціативи українцям дали можливість подавати свою кандидатуру на отримання гранту на відкриття власного бізнесу. Минулого року 3300 осіб отримали від держави підтримку у вигляді мікрогрантів від 50 до 250 тис. грн на реалізацію своїх бізнес-ідей. Загалом допомогу видали на 777 млн грн.

Обов’язковою умовою отримання мікрогранту є створення декількох робочих місць залежно від суми наданого мікрогранту, адже проєкт заснували як один із допоміжних механізмів по боротьбі з безробіттям.

За словами голови управління Ощадбанку Сергія Наумова, який співпрацює з заявниками за напрямом мікрогрантів, найрозповсюдженішим видом бізнесу, про який мріють українці, є відкриття кафе та ресторанів, що в загальному складає 8,7%.

Так, Михайло Сандул з Кропивницького став переможцем грантової програми «єРобота» й на отриману грошову допомогу відкриває у місті заклад швидкого харчування стрітфуд.

6

«Я десять років працював кухарем закладів вуличної їжі в Італії в Римі. Багато де був, але насправді дуже люблю свій дім – Кропивницький. Власне тому, повернувшись сюди, довго думав над тим, аби відкрити в місті заклад громадського харчування. Почав шукати можливості та варіанти, які могли б пришвидшити цей процес», – пригадує чоловік.

За рекомендаціями друзів подався на урядову програму «єРобота», яка допомагає підприємцям відкрити власний бізнес або підтримати вже наявний.

«Чесно кажучи, спершу дуже скептично ставився до цього всього. Думав, не вийде нічого. Так воно і сталося перший раз. Мій бізнес-план не оцінили, так би мовити. Однак вибору не було, я мав стартовий капітал для відкриття закладу, але не вистачало якраз оцієї суми гранту, тому подався ще раз. І пройшов», – зазначає підприємець.

5

Таким чином пан Михайло став переможцем – отримувачем мікрогранту на створення «справи життя».

«Наразі в приміщенні ще тривають підготовчі роботи. Команда приводить приміщення до ладу. Нашою фішкою буде відкрита кухня. Якраз встановлюємо всю необхідну техніку. Їжа для гостей буде готуватися в них на очах. Це не перший заклад харчування з такою особливістю, проте плануємо брати не новизною, а смаком. В меню цього стрітфуду намагався вплести страви з італійської кухні, які б сподобалися пересічному кропивничанину. В мріях залишився заклад виключно італійської кухні, однак я розумію, що для нього необхідні кухарі-професіонали, які знаються на цій кухні. Не хотів робити абияк. Тому будемо розвивати й вдосконалювати культуру вуличної їжі у Кропивницькому»,- уточнює Михайло.

3

На запитання, чи страшно під час війни створювати бізнес, відповідає ствердно, однак посміхається й додає, що «не на часі» буде завжди й треба попри все намагатися рухатися вперед.

«Повністю безпечного середовища, мабуть, не існує. Навіть якби не було війни, завтра може метеорит на Землю впасти чи статися будь-яка інша природна катастрофа. Ми не застраховані ні від чого. Звісно, страшно щось подібне створювати в будь-які часи. Я взагалі за професією фельдшер, медик. Завтра мене можуть призвати до ЗСУ, і я піду. Але цей заклад може стати справою моєї сім’ї, впевнений він буде процвітати. Тому якщо є якісь мрії – зараз найвдаліший момент для того, аби втілити їх в життя. Головне – вірити й вкладати любов у те, що робиш»,- підсумовує чоловік.

2

Одягає окуляри, дістає з кишені телефон. Показує приміщення таким, яким його вперше побачив. Озираючись навколо, погоджуєшся з тим, що віра й любов творять дива. Раніше обшарпану стелю та порожнє приміщення наразі й не впізнати.

4

Зовсім скоро у Кропивницькому відкриє свої двері стрітфуд з італійською душею та господарем, бажання якого «мати своє» сильніше за будь-які страхи.

7

Віта Банташ, Перша електронна газета. 

Нагадаємо, «єРобота»: у Кропивницькому відкривається кафе-стрітфуд

Читайте також: 10 ідей для бізнесу: яку справу можна відкрити з допомогою держави?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар