Кіровоградщина відновлюватиме село на Херсонщині в рамках проекту “Пліч-о-пліч”

Фото: Суспільне

Тилові області України в рамках проекту “Пліч-о-пліч” візьмуть під патронат 26 постраждалих від  російської агресії населених пунктів Правобережжя Херсонщини та допомагатимуть їм у відбудові.

Про це під час брифінгу повідомив очільник Кіровоградської ОВА Андрі Райкович інформує Перша електронна газета.

Всього 15 областей патронуватимуть відновлення деокупованої частини Херсонщини. Кіровоградщина відновлюватиме село Мала Олександрівка, що знаходиться в Великоолександрівській селищній громаді Бериславського району Херсонської області.

“Це достатньо великий населений пункт, який в мирний час налічував  більше 600 домоволодінь.  До повномасштабного вторгнення тут жили півтори тисячі людей, під час окупації залишилося 300.  Із 620 дворів 101 об’єкт постраждав та потребує відновлення. Пошкодження різні, є будівлі, які вимагають поточного або капітального ремонту. До прикладу, в селі є сім повністю знищених будинків. Російські війська прицільно стріляли з танків по цих будівлях, аби їх зруйнувати”,- розповів Андрій Райкович.

Відтак, на відновлення  населеного пункту необхідно щонайменше пів року та без урахування повного кошторису 70 мільйонів гривень з державного бюджету.

“Надходило прохання від селищного старости Малої Олександрівки  долучитися до відбудови сільського Будинку культури. Сьогодні в умовах нових правил будівництва комунальних об’єктів відновлення його коштуватиме 10 мільйонів гривень. Кропивницький візьметься за це. Однак варто розуміти, що відбудова- це не швидкий процес, знадобиться багато часу, коштів та ресурсів. Тому що додому повертається не лише молодь, а й люди поважного віку, які не можуть самостійно виконувати ремонтні роботи. Плюс до всього там немає і магазинів, де можна було б закупити необхідні будівельні матеріали. На відбудову ми виділяємо максимум наших робочих та фінансових ресурсів “,- наголосив начальник ОВА.

Наразі на території селища працівники  кропивницького підприємства “Міськсвітло “полагодили комунікації, а саме – відновили подачу електроенергії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар