В Україні частково заборонили літери Z і V у номерах авто: нові правила

Кабінет Міністрів України заборонив замовляти та виготовляти індивідуальні номерні знаки, які містять символіку, що асоціюється з повномасштабним вторгненням росії в Україну, тоталітарними режимами. Про номерні знаки державної реєстрації для електромобілів не йдеться.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією прес-служби РСЦ МВС в Кіровоградській області.

Вступила в силу Постанова КМУ № 367, яка внесла зміни до Постанови КМУ №1081 «Про запровадження номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їх власників». Тепер відповідно до законодавства під заборону потрапляють літери «Z» та «V», використання яких в індивідуальному номерному знаці має натяк на символіку воєнного російського вторгнення на територію України.

Тобто, використання цих літер окремо, а також у словах написаних кирилицею замість «З», «С», «В», «Ф».

Така заборона стосується також написів та зображень, символіки комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

Зазначимо, що 6 травня минулого року  народний депутат від Прикарпаття Ігор Фріс звернувся до МВС із проханням прибрати з номерних знаків електрокарів в Україні літери "Z" та "V", які почали використовувати з 2020 року. Натомість запропонував використовувати інші літери латинської абетки.

Нині ж на українських номерних знаках не може бути емблем органів держави-терориста та збройних сил росії:

  • сухопутних військ,
  • повітряно-космічних сил,
  • військово-морського флоту,
  • ракетних сил стратегічного призначення тощо.
Індивідуальний номерний знак — це додаток до номерного знаку державної реєстрації транспортного засобу, він виготовляється за індивідуальним замовленням власника. Напис на ньому — унікальний і не може повторюватись. Тому, якщо бажаний номерний знак уже було замовлено і виготовлено раніше, то власнику транспортного засобу доведеться придумати іншу комбінацію.

Існує й перелік підстав для відмови у виготовленні комплекту індивідуальних номерних знаків, зокрема:

  • наявність повної або скороченої назви органу державної влади,
  • зображення державних символів України та інших країн чи міжнародних організацій,
  • написи ненормативного походження,
  • написи дискримінаційного характеру за мовними, національними, релігійними та расовими ознаками.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88. Відповіді на найпоширеніші питання можна знайти на сайті.

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар