12 авдіївських коней: історія евакуації до Кропивницького (ФОТО)

© Associated press

Фронтова Авдіївка щодня потерпає від обстрілів російських військ. Її буквально стирають з обличчя землі.  Порятунок з пекла шукають не лише люди, а й тварини. Днями військові ЗСУ разом з волонтерами влаштували справжню рятувальну операцію, яку останні назвали „Врятувати рядового Конні“, аби вивезти з-під обстрілів тих, кому так само, як і людям, боляче та страшно.

Про це повідомляють журналісти Першої електронної газети.

3

Ферма поблизу Авдіївки налічувала близько 300 овець, кіз коней та корів. Однак російські війська не шкодують нікого. Авіаційні бомби залишили в живих лише 12 коней. Господар ферми отримав перелом 9-ти ребер, однак не залишив своїх підопічних, а почав пошуки тих, хто може їх врятувати  та вивезти на відносно безпечну територію. Так, допомогти погодилися волонтери реабілітаційного центру «Hippos», які у Кропивницькому сприяють психологічному та фізичному відновленню військових та дітей.

Того дня вдалося вивезти лише одне восьмимісячне лоша Сільвію, матір якої вбило уламками.

9

«На ферму ми приїхали о 5 ранку. Оскільки коні здичавілі й дезорієнтовані, нам потрібен був час, аби вони хоча б мінімально звикли до нас і ми мали змогу підійти до них. Територія ферми дуже велика, це буквально поле, серед якого спіймати налякану тварину вкрай важко. Попри всі зусилля, ми змогли забрати лише оце маля. Почався обстріл і ми мали рятуватися самі. Через те, що в неї немає матері, її не прийняв табун, тож вона сама по собі…. Отже, забирати саме це лоша треба було негайно. Ще вдалося забрати козеня. Наразі ми плануємо повернутися за іншими 11-тьма кіньми й займаємося плануванням цієї поїздки. Для цього необхідна відповідна техніка та спорядження. Також маємо врахувати безпекові питання, тому що маємо довезти і тварин і нас всіх живими та здоровими», – розповів директор реабілітаційного центру у Кропивницькому Дмитро Попов.

Працівниця центру Катерина Мельник, яка займається кіньми близько 20-ти років, пригадує, що намагалися врятувати більшу кількість тварин, однак намірам завадив обстріл. 

“Я одягнула недоуздки на трьох коней. Але завантажити їх в машину не змогли. Коні відвикли від цього всього. Плюс почався обстріл і треба було тікати. Жодних заспокійливих ми не застосовували, оскільки один кінь важить приблизно 400 кг. Транспортувати вручну коня в такому стані до автівки через поле було б дуже складно. Однак ми неодмінно повернемося за всіма іншими, просто краще продумаємо механізм”, – підсумовує жінка.

Поки що волонтери центру «Hippos»  займаються здоров`ям Сільвії, яка потребує медичного огляду. Є підозра, що лоша турбує уламок…

1
2

5

74

97

Нагадаємо, хвостаті лікарі людських душ: у Кропивницькому військові проходять реабілітацію зоотерапією

Читайте також: чотирилапі побратими: тероборона Кіровоградщини показала постраждалих від війни тварин

Поширити:

Залишити коментар:

коментар