Кіровоградська ОВА заперечує інформацію Держаудитслужби про нецільове використання гуманітарки

Директор департаменту соціального захисту населення Кіровоградської області Олександр Догаров сьогодні, 11 квітня, висловлював свою позицію щодо результатів перевірки діяльності департаменту Регіональним офісом Держаудитслужби,  в яких зазначена інформація про “нецільове використання гуманітарної допомоги”.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Під час брифінгу Олександр Догаров розповів про історію виникнення нормативної бази для видачі гуманітарної допомоги та труднощі пов`язані з її обліком.

“Нормативної бази на 24 лютого 2022 року, яка була б направлена на роботу з гуманітарною допомогою як такої не було. Такі бази створювалися за бажання громадських організацій, мініфондів. Перед департаментом стояла місія швидко та оперативно отримати гуманітарну допомогу, розвантажити її та розвести по громадах “, – розповів директор департаменту соцзахисту.

У 2022 році департамент отримав від Міжнародної організації з міграції (далі – МОМ) цільову гуманітарну допомогу на загальну суму 32,5 млн грн. Вказану допомогу, згідно з цільовим призначенням, необхідно було розподілити між територіальними громадами та/або центрами компактного поселення внутрішньо переміщених осіб для задоволення базових потреб вимушено переселених осіб.

68

Проте департамент розподілив та видав цю гуманітарну допомогу декільком закладам охорони здоров’я міста Кропивницького для власних потреб, а не для внутрішньо переміщених осіб.

“Це для нас була нова робота,  з такою раніше ми не зіштовхувалися. Через наш хаб пройшли 2603 тисячі тонн вантажів, іншими словами 48 вагонів і 269 автомобільних фур гуманітарної допомоги від “ЮНІСЕФУ “. Ці вантажі передавалися для потреб ВПО. Крім них,  допомога надавалася малозабезпеченим верствам населення, комунальним закладам, які працювали у військовий час у складних умовах. Це і лікарні, і дитячі садки, будинки-інтернати та інші. Цю допомогу надавали також нашим Збройним силам України та правоохоронним органам, які захищали нашу землю. Коли ми мали таку можливість – ми надавали допомогу. Я вважаю, що це все відбувалося в межах чинного законодавства”, – зазначив Олександр Догаров.

Комісія Регіонального офісу Держаудитслужби раніше повідомила, що керівництво департаменту не розробило розпорядчих документів щодо отримання та безоплатної передачі гуманітарної допомоги МОМ. Також відсутні розпорядчі документи щодо повноважень та завдань комісії з організації та розподілу майна та відсутній контроль за цільовим використанням гуманітарної допомоги МОМ територіальними громадами Кіровоградської області та центрами компактного поселення внутрішньо переміщених осіб Кіровоградської області. Зрештою, все вказане призвело до неефективного використання гуманітарної допомоги МОМ на 337,7 тис. грн.

“Дійсно, чинне законодавство, яке регулює бухгалтерський облік вимагає, щоб всі товаро-матеріальні цінності, які знаходяться у користуванні будь-якої громадської організації  були відповідно обліковані та оцінені. Що я можу сказати з цього приводу… Через військову агресію щодо України, потік ВПО був досить таки значним. На сьогоднішній день на території області проживає 84 тисячі переселенців, всього транзитом її відвідали близько 174 тисяч. Ми повинні були всі вантажі, які прибували до нас задля їх забезпечення, обліковувати в електронній державній системі гуманітарної допомоги Офісу президента. Що ми власне і робили, але на жаль, вона проіснувала до вересня, після чого припинила свою діяльність.

На сьогоднішній день на рівні держави обліку наданої допомоги ми не маємо. Це питання ми обговорили з Офісом президента, оскільки надходження допомоги здійснюється вагонними нормами, по 3-5 в день, ми не мали можливості обліковувати та оцінювати це майно.  Їхня позиція була така, що враховуючи військовий час, ми не повинні були здійснювати оцінку і сортування майна, а видавати його тими партіями, якими отримували”, – прокоментував директор департаменту соціального захисту населення.

6

Свою позицію та невинуватість Олександр Долгов готовий захищати при потребі в суді, однак такої, за його словами, наразі немає.

Нагадаємо, фахівці Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області здійснили перевірку за результатами якої заявили, що переселенці НЕ отримали гуманітарки на 2 млн грн через дії департаменту соцзахисту.

Читайте також: Кропивницький третій полк отримав допомогу від партнерів з Польщі і Німеччини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар