Як акторка і спортсменка з синдромом Дауна готується до нових змагань

Кропивничанка Мар’яна Ахрарова — акторка, тричі переможниця Всесвітніх Спеціальних Олімпійських ігор зі спортивної гімнастики в Китаї, США та Об’єднаних Арабських Еміратах. У дівчини синдром Дауна. Нині вона готується до наступних міжнародних змагань, малює та вишиває.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного, повідомляє Перша електронна газета.

Мар’яна має не тільки спортивні досягнення – золоті та срібні медалі, які виборола на Всесвітніх Спеціальних Олімпійських іграх різних років, – у 2017 році вона зіграла одну із головних ролей у кінострічці “Історія Лізи”, яку зняв режисер Олександр Жовна за власним сценарієм.

fea430b11b74da50

6b0a201bff2e4452

Мама дівчини Тетяна Ахрарова розповіла, у фільмі її донька грає саму себе:

“Фільм про таких дітей, як вона. Історія про сонячних дітей.

В пологовому нам сказали, що дитина не зовсім здорова, але я сказала: у мене буде надзвичайна дитина. Не може такого бути, я докладу всі зусилля. Вона в мене сонячна дівчинка, я її дуже люблю”.

da00159275bddfeb

Мар’яна навчалась у спеціальній школі, коли йшла у перший клас, вміла читати й писати. Нині вона сама прибирає у квартирі, може приготувати їжу. У вільний час вишиває та малює. А ще готується підкорювати нові спортивні вершини. На Олімпіаду Мар’яна Ахрарова поїде у червні. Сподівається, що привезе золото.

Довідково.

Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома у 21-й парі. Люди з цим синдромом мають 47 хромосом замість 46. Попри те, що діти із синдромом Дауна розвиваються дещо повільніше, пізніше починають ходити та розмовляти – вони здатні навчатися, освоїти професію, опікуватися собою без зайвої допомоги. Людина із синдромом Дауна може здобути вищу освіту, влаштуватися на роботу.

Люди з синдромом Дауна відрізняються добротою та щирістю, талановиті, говорить психологиня Лілія Білоусова:

“Такі діти всі етапи фізичного та психічного розвитку проходять дещо повільніше, але якщо працювати правильно, вчасно надавати корекційну роботу, використовувати сучасні методи, то діти гарно розвиваються, мають гарні показники у розвитку, прогреси та успіхи”.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар