У Кропивницькому вшанували пам`ять загиблої під час ДТП парамедикині “Австрійки”

Сьогодні, 26 грудня, у Кропивницькому на території 19 школи вшанувати пам’ять Наталії Фраушер (Яцун) – парамедика з позивним “Австрійка”, яка загинула в червні під час евакуації поранених військових.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Наталія Анатоліївна Фраушер (27.10.1975 р.н.) свого часу виїхала в Австрію. Жила в Інсбруку, працювала стоматологом, виховувала доньку. Коли почалося повномасштабне вторгнення росії, жінка повернулася в Україну, де живуть її батьки, і приєдналася до загону “Госпітальєрів”. Їй дали позивний Австрійка.

За словами колег, 30 червня Наталія мала повернутися до Австрії, проте її життя обірвала аварія, яка сталася 26 червня.

“На жаль, у нашій родині Госпітальєрів сталось страшне горе. – повідомила після аварії засновниця проєкту “Госпітальєри” , народна депутатка Яна Зінкевич. – Наш екіпаж автобусу “Кракен” потрапив в страшне ДТП. Зіштовхнувся з військовим КРАЗом. Наше сонечко Австрійка, після 30 хв боротьби за життя, на жаль, померла. Вона отримала ушкодження голови, несумісне життям. Останні роки вона проживала та мала родину в Австрії, але за покликом серця повернулась в Україну, щоб рятувати поранених і за останні дні надала допомогу десяткам поранених!”

Двадцять шостого грудня на кропивницькому шкільному подвір`ї велелюдно й гамірно, до моменту, поки в полі зору не  з`являється величезний білий автобус з надписом “Австрійка” та малюнком жіночих очей, оточених квітками соняшника. Тиша, яка раптово запанувала стала незапланованою хвилиною мовчання…

322

Команада госпітальєрів, частиною якої була й загибла Наталя Фраушер, дорогою на фронт заїхала до Кропивницького, аби згадати про свою колегу та продемонструвати автобус, точну копію того, в якому перестало битися серце парамедикині.

“На її похороні я дала собі обіцянку, що знайду точно такий самий автобус, назву його “Австрійкою”  і вона буде продовжувати свою роботу й надалі. Зараз ми тут з його екіпажем, який готується до виїзду на передову, будемо вирушати на одну з найскладніших ділянок. Попередній автобус міг транспортувати до 33 людей одночасно, цей здатний на те ж саме. Тут є 6 лежачих місць для найважчих пацієнтів. Ми хочемо, аби ви як її рідне місто відчули, що її частинка продовжує жити попри все”, – розповіла командирка добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри» Яна  Зінкевич.

Мама Наталі Зоя Яцун  висловила слова підтримки госпітальєрам та побажала подарованому ними автобусу ніколи не потрапляти в негоду.

“Моя дочка достойно виконувала свою місію. Врятувала багато життів. Нехай жодна перепона не стане на дорозі цього автобуса. Нехай його оминають кулі та інша зброя. Хочу, аби кожен його кілометр наближав нас до Перемоги. А в серцях врятованих жила “Австрійка”, – сказала Зоя Яцун.

8

Своїми спогадами про Наталю поділилися директор школи Юрій Шаров та заступниця директора Лариса Жарська.

“Вона завжди була енергійною, неспокійною та непосидючою. Мабуть, якось так доля програмує людське життя людини, якій відведено мало часу. Вона намагається зробити більше, ніж інші. Дуже символічно те, що автобус назвали “Австрійка”, але я знаю, що вона як ніхто інший в душі була українкою. Справжньою патріоткою”, – додала заступниця директора.

Найближчим часом на школі з’явиться меморіальна дошка на честь Наталії, яка свого часу з золотою медаллю закінчила цей навчальний заклад.

image

2

32

Нагадаємо, парамедик з Кіровоградщини загинула у ДТП автобусу “Госпітальєрів” і військового КРАЗу

Читайте також:  Кропивничани хочуть обладнати мобільний госпіталь “Австрійка” – на честь загиблої волонтерки

Поширити:

Залишити коментар:

коментар