У Кропивницькому до 80-річчя створення Української Повстанської Армії вийшла книга про ОУН і УПА

 У Кропивницькому до 80-річчя створення Української Повстанської Армії побачила світ книга про діяльність ОУН і УПА на Кіровоградщині.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Кропивницької міської ради.

До 80-річчя створення Української Повстанської Армії і Дня захисників і захисниць України Регіональний центр наукових досліджень з історії України підготував і видав науково-популярну книгу «ОУН і УПА на Центральноукраїнських землях. Документи та матеріали» (упорядники: Сергій Хмара і Борис Шевченко).

Цим виданням Регіональний центр започатковує серію книг «Визвольна боротьба. 1917 – 1991 роки», які будуть присвячені боротьбі мешканців нашого краю проти російсько-більшовицьких загарбників у ХХ столітті.

“Колектив Регіонального центру наукових досліджень порадився та вирішив створити таку книгу, оскільки наразі немає окремого видання на цю тему. Її приурочили до Дня захисників та захисниць України та Дня українських повстанців”,- розповів упорядник книги Борис Шевченко.

Чоловік каже, що книгу планували презентувати на днях.

“Мали зробити масштабну презентацію сьогодні, але через масовані обстріли території України росіянами вирішили перенести. Звісно, ми проведемо її пізніше на різних локаціях та територіях. Не лише у Кропивницькому, а й поїдемо у тур по громадах, аби і там розповісти про існування такого доробку про нашу область”, – додає Борис Шевченко.

У книзі публікуються документи радянських спецслужб (НКВС – НКДБ – МДБ), правоохоронних і партійних органів (протоколи допитів, доповідні записки, обвинувальні висновки, постанови про арешт, агентурні повідомлення тощо) про діяльність у 1940-х роках на території сучасної Кіровоградської області Організації українських націоналістів та Української повстанської армії.

Платно книга не розповсюджуватиметься, оскільки видана за допомогою спонсорських коштів.

“Кожна бібліотека чи книгозбірня  отримає свій примірник. Плануємо виставити цю книгу на різних сайтах в інтернеті , аби всі охочі могли прочитати її у відкритому доступі”, – поділився планами упорядник книги.

Своє рішення пояснив бажанням зробити книгу доступною для всіх, адже друкований тираж книги – всього 100 примірників.

Нагадаємо, у Кропивницькому до Дня міста презентують книгу “Єлисаведградська фотографія. Погляд в минуле”

Читайте також: до нової книги проєкту “Ukraїner” увійшли три історії з Кіровоградщини (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар