3-й полк спецпризначення ССО відзначає ювілей

Шістдесяту річницю з дня створення відзначає 3-й полк спеціального призначання Сил спеціальних операцій сьогодні, 4 жовтня.

Про це інформує офіційна сторінка підрозділу у Фейсбук, повідомляє Перша електронна газета.

«4 жовтня військовослужбовці частини в бою зустрічають 60 річницю з дня створення. Змінилось багато, але Ми вірні присязі та Українському народові», – сказано у повідомленні.

Із ювілеєм військову частину привітав голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

«Поважна дата, славна історія, відважні воїни. І сьогодні вони в бою, мужньо відстоюють свободу і незалежність рідної країни. Усім, хто не повернувся з поля бою – світла пам’ять. Дякуємо нашим славним Збройним Силам України за те, що ми живі! Разом ми сильні! Україна переможе!» – йдеться у вітанні.

“Вітаю наших тихих воїнів із 60 річницею створення частини! Хай кожна ціль дається легко, а втрат зазнає лише ворог! Слава рідному третьому полку! Слава Україні! Героям слава!” – привітав ювілярів голова обласної ради Сергій Шульга.

Нагадаємо, 3-й окремий полк спеціального призначення (3 оп СпП, в/ч А0680) знаходиться в підпорядкуванні 4-ї Служби Спеціальної розвідки Головного управління розвідки Міноборони України. Дислокується у Кропивницькому, від 2016 року входить до складу Сил спеціальних операцій ЗС України, до того перебував у підпорядкуванні оперативного командування сухопутних військ, входить до складу Об’єднаних сил швидкого реагування.

З набуттям Україною незалежності, 11 жовтня 1991 року, 10-та окрема бригада спеціального призначення СРСР (визнана одним із найкращих і найбоєздатніших підрозділів у радянській армії) була перепідпорядкована Міністру оборони України, а особовий склад військової частини склав присягу на вірність українському народові.

7 вересня 2000 року підрозділ перейменовано на 3-й окремий полк спеціального призначення і в липні 2003 року було передислоковано зі Старого Криму до нинішнього Кропивницького.

Сьогодні розвідники 3-го окремого полку спеціального призначення гідно виконують покладені на них завдання у війні з Росією, з перших днів від її початку виконуючи найскладніші операції. Саме їх російська пропаганда прозвала «кіборгами» під час оборони Донецького аеропорту.

Спецпризначенці полку брали участь в боях на українсько-російському кордоні у 2014 році. У червні 2014 року бійці полку захищали бази зберігання бронетанкового озброєння в Бахмуті, у липні – виконували операцію з евакуації пілота під Сніжним. За час війни підрозділ здійснив чимало успішних спецоперацій проти ворожих сил та виконав поставлені задачі.

Указом Президента України від 22 серпня 2018 року полку присвоєне почесне найменування «імені князя Святослава Хороброго».

Читайте також: Третій полк спецпризначення влаштував день відкритих дверей на свої іменини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар