Як убезпечити електромережі власного будинку від перевантаження

© pixabay.com

В осінньо-зимовий період зазвичай навантаження на електромережі підвищується в рази. Крім того, цьогоріч Україну чекає складний опалювальний сезон. Тому люди будуть використовувати більше електроприладів, зокрема різних обігрівачів, що загрожує перевантаженням мереж.

Держенергонагляд підготував деякі практичні рекомендації для мешканців багатоквартирних будинків для підвищення енергоефективності будинку, інформує Перша електронна газета.

1. При купівлі побутових електроприладів обирайте енергоефективні пристрої. Як правило, їх потужність вказується виробником. Пам’ятайте, чим менша потужність, тим краще. Особливу увагу слід приділяти енерговитратним пристроям: обігрівачі, електропечі, холодильники, бойлери, електрочайники та праски.

На сьогодні одним з актуальних питань є вибір обігрівача. Насамперед потрібно звертати увагу на тип обігрівача та його потужність, у другу — на додаткові можливості та функції. Сучасні електричні обігрівачі енергоефективні, порівняно зі старими масляними приладами.

2. Розподіляйте навантаження. Вмикайте найбільш потужні елктроприлади по черзі. Особливо це важливо для будинків, які побудовані до 2000 року. Їх внутрішньобудинкові мережі, як правило, не розраховані на високі навантаження.

Щодо обігрівачів. Намагайтесь використовувати електрообігрівач не на повну потужність, і циклічно, наприклад раз у пів години.

3. Намагайтесь уникати пікових годин навантаження. Зазвичай цей час з 7:00 до 9:00 і з 18:00 до 20:00. На ці години випадає пік одночасного навантаження на мережі та перевищення, як в окремо взятій квартирі, так і в районі.

4. Перейдіть на нічний режим енергоспоживання. По можливості використовуйте опалювальні прилади, посудомийні і пральні машини в нічні години. Це дозволить уникнути непотрібних сплесків навантаження.

5. Запишіть телефон електрика вашого ОСББ або обслуговуючої ваш будинок керуючої компанії. Саме в їх зоні відповідальності знаходиться обслуговування і ремонт усіх внутрішньобудинкових мереж.

6. У разі відключення світла через перенавантаження: вимкніть усі електричні прилади й увімкніть автоматичний вимикач. Якщо світло одразу зникне повторно – зверніться до фахівця-електрика. Не намагайтесь самостійно здійснити ремонт, адже це може бути небезпечно.

Держенергонагляд нагадує, що електропроводка в квартирах і будинках зазвичай розрахована на споживання 1,5-5 кВт. Якщо навантаження перевищує норми, то електропроводка гріється, а потім загорається. Також перевантаження може спричинити аварійні вимкнення цілих будинків або навіть кварталів.

Нагадаємо, українців просять економити електроенергію вечорами.

Читайте також: У Кропивницькому вуличне освітлення працюватиме в енергоощадному режимі

Поширити:

Залишити коментар:

коментар