Госпітальні округи і медичні кластери – лікарні Кіровоградщини знову зазнають змін

© pixabay.com

У Кіровоградській області 2 лікарні стануть надкластерними, 3 лікарні – кластер ними, 8 лікарень – загальними.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Кіровоградської ОВА.

Таким чином, департамент охорони здоров’я Кіровоградської обласної військової адміністрації пропонує наступну модель госпітального округу та госпітальних кластерів, зокрема:

  • Олександрійський кластер: Олександрійська ЦМЛ і загальні лікарні Світловодська ЦРЛ та Петрівська ЦРЛ;
  • Кропивницький кластер: ЦМЛ Кропивницької МР та загальні Знам’янська МЛ і Долинська ЦРЛ;
  • Новоукраїнський кластер: Новоукраїнська ЦРЛ і загальні Добровеличківська ЦРЛ і Маловисківська ЦРЛ;
  • Голованівський кластер: Гайворонська ЦРЛ та загальні Голованівська ЦРЛ та Новоархангельська ЦРЛ.

«Разом із Міністерством охорони здоров’я ми продовжуємо готувати медичні заклади Кіровоградщини до наступного етапу медичної реформи.

Наше завдання оптимально використовувати ресурси госпітального округу, аби кожен пацієнт був доправлений в ту лікарню, де максимально якісно нададуть потрібні йому лікування», – підкреслює директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко.

Реформа передбачає, що найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі більш складних проблем зі здоров’ям — пацієнт потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, що надаватимуть високоспеціалізовані послуги. А саме:

  • Загальні лікарні – надаватимуть лише базові (найпростіші) медпослуги пацієнтам однієї або кількох громад. Одна загальна лікарня розрахована на 50-80 тисяч населення;
  • Кластерні лікарні – надаватимуть допомогу при найбільш поширених хворобах пацієнтам у середніх і важких випадках. Доїзд до такої лікарні повинен займати до 1 год., одна лікарня розрахована на 150 тисяч населення;
  • Надкластерні лікарні – надаватимуть допомогу пацієнтам у надскладних станах. Така лікарня буде максимально оснащена сучасним обладнанням та матиме найширший спектр послуг. У кожній області обов’язково будуть дві надкластерні лікарні: доросла й дитяча.

Створення спроможної мережі лікарень дозволить забезпечити українців якісними медичними послугами, що відповідають міжнародним стандартам та практикам.

Нагадаємо, на початку липня Верховна Рада України ухвалила законопроект, що запускає наступний етап медичної реформи – формування спроможної мережі лікарень. Спроможна мережа будуватиметься за принципом госпітальних округів. 10 лікарень Кіровоградщини увійдуть до спроможної мережі.

Читайте також: Міністр охорони здоров`я презентував у Кропивницькому пересувний медцентр для тяжкохворих

Поширити:

Залишити коментар:

коментар