Яку форму навчання обрали батьки школярів на Кіровоградщині?

© nashkiev.ua

73% опитаних батьків школярів на Кіровоградщині обрали дистанційну форму навчання для своїх дітей.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією освітнього омбудсмена Сергія Гoрбачoва.

Так за результатами опитування в Кіровоградській області:

73% – за дистанційне навчання;
15% – не oбрали форму, бо до 1 вересня ситуація може змінитися;
9% – за очне навчання;
1,4% – чекають висновків щодо укриття в закладі освіти;
0,5% – за сімейне навчання;
0,5% – за індивідуальне;
0,6% – не визначилися;

Загалом по Україні опитали вже 25 230 батьків з усіх областей. Із них 62,5% обрали дистанційну форму навчання, 13,8% – очну, 22,5 % не визначилися з різних причин.

image

image

Міністерство освіти підтверджує, що новий навчальний рік у школах розпочнеться 1 вересня. Але за парти школярі сядуть лише там, де будуть так звані паспорти безпеки. Спеціальна комісія має зафіксувати наявність укриття, де діти зможуть сховатися під час повітряної тривоги.

Також школи отримують право вести дистанційне навчання залежно від бажання батьків, практикувати змішану форму онлайн та офлайн. А якщо в укриттях недостатньо місця для всіх учнів – проводити заняття у кілька змін.

Ситуацію напередодні 1 вересня проаналізував заслужений вчитель України, шеф-редактор порталу «Освітня політика», голова Координаційної ради Асоціації лідерів освіти України Віктор Громовий:

“Припустимо, половина школи навчатиметься очно, половина – дистанційно. Як розірватись вчителям? Відпрацював денну зміну – і одразу виходь на вечірню по комп’ютеру? А про доплати за це ніхто не каже, і ресурс людини не нескінченний.

Я не уявляю, що думають теоретики, коли таке кажуть. Вони практично нічим таким не займалися, проте весь час перекладають відповідальність на вічно винного директора”.

Експерт припускає, що чимало батьків, особливо батьків учнів початкової школи, оберуть офлайн, бо треба йти на роботу, а дитину нема з ким залишити вдома. При цьому він наводить приклад гімназію імені Шевченка у Кропивницькому, якою керував багато років:

“Там є напівпідвальне приміщення, яке може зійти за укриття. Але повітряна тривога триває не менше години, буває і дві години. Якщо евакуювати 400 школярів, то вони будуть як кілька у банці. Ні сісти, ні води попити. Воду, припустимо, можна принести, але у дітей є природні потреби…. МОН радить продовжувати навчальний процес в укритті, а як це може виглядати, коли першокласники і старшокласники в одному тісному приміщенні? Хтось хоче до туалету, а комусь стало погано від нестачі повітря. Якщо буде пряме попадання в будівлю, то у такому притулку завалить усіх. Якщо директор загинув – кінці у воду, а якщо вижив, то має зробити харакірі, бо далі ганьба, муки совісті та довічне ув’язнення”.

Нагадаємо, яку б форму навчання не обрали батьки і не залежно від висновків спецкомісії щодо стану укриття, відповідальність за життя і здоров’я дітей Міністерство покладає лише на керівника закладу освіти.

Читайте також: У Кіровоградській ОВА розповіли про стан захисних укриттів у закладах освіти

Поширити:

Залишити коментар:

коментар