Уперше в Україні медики з Кропивницького і Черкас здійснили складну інноваційну операцію

© pixabay.com

Медики Черкаського обласного онкодиспансеру в партнерстві з приватною клінікою із Кропивницького здійснили першу в Україні алогенну трансплантацію кісткового мозку з використанням методу тотального опромінення (TBI).

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на “Вікна”.

Пацієнтка Світлана Леонова родом із Полтавщини. Жінка дізналася про хворобу в липні – тоді в неї діагностували гостру мієлоїдну лейкемію. Донором для пересадки кісткового мозку стала її рідна сестра. Операція стала для жінки новорічним подарунком: 30 грудня її повернули з Кропивницького, а 2 січня вже здійснили трансплантацію в онкодиспансері. Жінку виписують сьогодні, 4 лютого, у Всесвітній день боротьби з раком.

Коли найважче залишилося позаду, медики розповіли, як у кілька етапів рятували життя пацієнтки: у Кропивницькому здійснили тотальне опромінення всього тіла, а в Черкасах пересадили стовбурові клітини кісткового мозку.

Степан Крулько, головний лікар приватної клініки в Кропивницькому, у співпраці з якою вдалося здійснити пересадку шляхом TBI, розповідає, що поєднання цього методу з трансплантацією є світовою практикою.

– Раніше в Україні цей метод не застосовували просто через те, що не було належного обладнання. За кордоном же тотальне опромінення всього тіла використовують як стандартний елемент, що дає змогу здійснити повноцінне лікування, знижує ризики токсичності і збільшує можливості безрецидивного виживання. У нашому закладі є таке обладнання, і тепер за тактикою лікування онкохворих пацієнтів ми на крок наблизилися до європейських колег, розпочавши співпрацю з Черкаським онкодиспансером, – каже лікар.

Процедурі тотального опромінення передує своєрідне «оцифровування» людини. Потім спеціальна машина разом із променевими терапевтами формує своєрідний план захисту критично важливих органів: кришталика, нирок, легенів, за потреби – головного мозку. Це потрібно для того, щоб пацієнт не отримав високу дозу опромінення, що для нього є смертельною, якщо вона одноразова.

– Тому ми розтягуємо цю дозу в часі: протягом трьох днів пані Світлана перебувала в апараті опромінення – по 2 години двічі на день. Після цього пацієнтку доправили до Черкаського онкодиспансеру й помістили в контрольовані палатно-боксові умови, де жінка й очікувала трансплантації. На третій день здійснили пересадку, але найскладніше попереду – виходити пацієнта, контролювати його в боксових умовах і не допустити інфекційного ускладнення, – зазначив Степан Крулько.

За словами завідувачки відділенням променевої терапії приватної кропивницької клініки Наталії Серьогіної, планування променевої терапії стало можливим завдяки фаховості медичних фізиків і сучасній апаратурі, що недавно з’явилася в Україні.

Операцію зробили державним коштом завдяки пілотному проєкту МОЗ України з трансплантації.

Як зазначив директор Черкаського обласного онкодиспансеру Віктор Парамонов, алогенна трансплантація кісткового мозку з використанням TBI засвідчила першу «цивілізовану» співпрацю між приватною і державною установами. Таке партнерство, за його словами, доволі вигідне, але тільки тоді, коли трансплантаційні процеси не спорадичні, а постійні.

Нагадаємо, у Кіровоградському онкоцентрі провели унікальну операцію.

Читайте також: МОЗ вводить новий пакет медичних гарантій на хірургічні операції

Поширити:

Залишити коментар:

коментар