Менше 5% наркозалежних Кіровоградщини лікуються. Ще є вільні курси терапії

© pixabay.com

На Кіровоградщині є 147 вільних курсів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для наркозалежних. Загалом оціночна кількість залежних в області становить 10 тисяч осіб.  Лише 536  із них користуються державною програмою лікування.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Центру громадського здоров’я.

Сьогодні 536 жителів Кіровоградщини є пацієнтами державної програми ЗПТ, – повідомів медичний директор обласного наркодиспансеру Олександр Мережко. – Також маємо 147 вільних курсів ЗПТ (110 курсів метадонової замісної терапії і 37 курсів бупренорфінової замісної терапії). Люди, які прагнуть зав’язати із вживанням опіоїдних наркотичних речовин, можуть звертатися до найближчого сайту замісної підтримувальної терапії, щоб розпочати лікування у цій державній програмі.

Лікар нагадує, що замісна підтримувальна терапія є визнаним у світі методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. Необхідно зауважити, що науково доведено ефективність участі у програмі ЗПТ, зокрема лікування дає змогу зменшити вживання заборонених опіоїдів, знизити рівень злочинності. Також прийом метадону чи бупренорфіну зменшує смертність у результаті передозувань, покращує соціальне життя хворого, знижує ризиковану поведінку, пов’язану з поширенням ВІЛ-інфекції, гепатитів B і C.

За даними карти ЗПТ України, яку створив МБФ «Альянс громадського здоров’я», оціночна кількість залежних від опіоїдів у Кіровоградській області становить 10 000 осіб, на лікуванні замісною підтримувальною терапією поки що перебуває менше 5 % від загальної кількості.

На території Кіровоградської області діють 8 закладів (сайти ЗПТ), де наркозалежні щодня отримують медичні препарати під наглядом лікаря. Детальніша інформація про заклади – на інтерактивній мапі за посиланням.

Довідково.

В Україні програму ЗПТ упроваджують із 2004 року (кошти міжнародних донорських організацій), а з 2017 її повністю фінансує держава. Кіровоградський обласний наркологічний диспансер у 2008 році прийняв перших 20 наркозалежних пацієнтів на лікування. Із 2009 року їхня кількість постійно зростала і досягла 536 осіб.


За даними оціночних досліджень, в Україні налічується близько 284 тис. людей, які вживають наркотики ін’єкційно, кількість пацієнтів програми ЗПТ становить 14 тис осіб.

Нагадаємо, на Кіровоградщині триває будівництво приймальних відділень у 6 лікарнях.

Читайте також: Від коронавірусу помер голова обласної спілки ветеранів Афганістану Віктор Остащук

Поширити:

Залишити коментар:

коментар