Що характерно для кліщового енцефаліту

© Pixabay

Досить часто у всьому світі зустрічається кліщовий енцефаліт. Переносники цього запального захворювання головного та/або спинного мозку – кровоссальні комахи. При укусі кліщем-носієм в організм потрапляє небезпечний РНК-вірус з роду Flavivirus. Він локалізується в нервовій тканині і активно розмножується, переходить в кров, лімфу і проникає в мозок. Поступово починається запальний процес, страждає центральна нервова система і може розвинутися цілий ряд ускладнень, включаючи параліч. Лікування на ранніх термінах ґрунтується на імуноглобуліні – фракції білка, яка містить антитіла до вірусу кліщового енцефаліту. Боротися з інфекцією допомагають противірусні препарати –https://www.apteka24.ua/medikamenty/protivovirusnye-sredstva/, що затримують розмноження позаклітинних агентів. Якщо нервова система вже вражена, лікування також спрямоване на полегшення симптомів.

Клінічна картина захворювання різниться в залежності від серотипу вірусу. Перші симптоми з’являються не відразу – інкубаційний період зазвичай триває близько двох тижнів, але згодом патологія стрімко прогресує. На різних етапах можуть бути такі характерні ознаки:

  • невелике, потім різке підвищення температури,

  • слабкий головний біль без чіткої локалізації,

  • загальне нездужання і порушення сну,

  • лихоманка,

  • сильні головні болі,

  • нудота і блювота,

  • підвищена пітливість,

  • болі в м’язах і різних частинах тіла,

  • коливання артеріального тиску,

  • косоокість,

  • судома,

  • порушення координації рухів.

Особливості ефективного лікування

За темпом розвитку, перебігу і ступеня тяжкості кліщовий енцефаліт буває надгострим, гострим і підгострим, хронічним і рецидивуючим, середньої тяжкості, важким і вкрай важким. Крім того, виділяються вогнищеві і неочагові клінічні форми в залежності від превалювання тих чи інших симптомів ураження нервової системи. Розібратися з ситуацією здатен тільки лікар, тим більше що у всіх препаратів є свої показання і протипоказання. Тому при перших же ознаках важливо звернутися за допомогою до фахівця, щоб своєчасно почати правильне лікування.

В індивідуальному порядку підбираються ліки, які ефективні в конкретному випадку. Як правило, спочатку призначається етіотропна терапія, суть якої полягає у введенні в організм спеціальних антитіл до енцефаліту. Це дозволяє різко знизити розвиток інфекції в нервовій системі і успішно протистояти патогенам. Залежно від симптоматики можуть бути необхідні антибіотики, жарознижуючі і протинабрякові препарати, осмотичні діуретики та інші засоби. Важче прояви у дітей, тому лікарі спостерігають їх довше і не поспішають виписувати з лікарні під амбулаторне спостереження невропатологів.

У період відновлення показані вітаміни, лікувальний масаж, ЛФК-процедури, заняття з реабілітологом. Легкі форми можна побороти за декілька місяців. Лікування важких форм хвороби іноді триває кілька років. В якості специфічної профілактики зазвичай застосовується вакцинація – дуже превентивна міра. Обов’язковій вакцинації підлягають особи, які проживають в ендемічних районах або в’їжджають в них.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар