Порушення рівноваги: дисбактеріоз в гінекології

Медичні центри “ДокторПРО” працюють за звичним графіком та в повному обсязі

Ми увесь час чуємо – завдяки рекламі – про дисбактеріоз кишечника, про корисні бактерії , що живуть в йогуртах. Але мало хто знає про незамінних помічників жіночого здоров’я – лактобактерії піхви, що перегороджують шлях «всередину» шкідливим мікробам. Ці маленькі захисники виробляють перекис водню і молочну кислоту, яка створює кислотність (рН) середовища піхви. При достатній кількості лактобактерій кисле середовище піхви пригнічує ріст патогенних мікробів, а при недостатній кислотності їх число збільшується, що призводить до дисбактеріозу піхви. Тобто, жіноча статева система стає беззахисною перед появою і швидким розвитком будь-яких інфекцій.

Тоді-то і починаються печіння, свербіж, виділення з піхви – з характерним рибним запахом (їх буває дуже багато, особливо після сексуального контакту). Спочатку слизова статевих органів ще не збуджена, але запалення швидко розвинеться, якщо не вжити відповідних заходів. Крім того, при дисбактеріозі піхви постійно інфікується сечовипускальний канал і сечовий міхур, що може викликати уретрит і цистит.
Особливо важливо підтримувати нормальний баланс вагінальної мікрофлори вагітним жінкам і тим, хто тільки планує зачаття. Дисбактеріоз піхви може стати однією з причин викидня, народження недоношеної дитини і розвитку у малюка інфекцій після пологів.

Єдиний спосіб виявити і вилікувати дисбактеріоз піхви – комплексне гінекологічне обстеження, яке в «ДокторПРО» включає: обстеження на кріслі за допомогою гінекологічних дзеркал, проведення лабораторних досліджень вагінальних виділень, за необхідності проводиться кольпоскопія та УЗД. Крім того, при першому ж візиті можливо провести експрес-діагностику для моментального визначення PH середовища піхви, що дозволяє відразу судити про наявність дисбактеріозу.

Принципи лікування дисбактеріозу відрізняються від підходів, що використовуються при лікуванні інфекцій. Лікування в «ДокторПРО» виключає прийом антибіотиків. Призначаються антисептики, що не пригнічують ріст нормальної флори. Використовуються схеми відновлення мікрофлори, що підбираються лікарем індивідуально, виходячи з результатів діагностики, причини, що викликала дисбактеріоз, віку пацієнтки і її гормонального статусу. Таке лікування найбільш ефективне і найменш шкідливе для організму, що особливо актуально для вагітних.

В ході лікування частину процедур жінка проходить безпосередньо в медичному центрі, частина – може проводитися за рекомендацією лікаря в домашніх умовах. Паралельно з відновленням мікрофлори піхви, жінка отримує імуномодулюючу терапію.

Дорогі жінки, пам’ятайте, ваші відчуття завжди мають бути комфортними, а порушення рівноваги має стати сигналом – негайно зверніться до гінеколога!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар