У Новоукраїнському районі знайшли небезпечного шкідника – кукурудзяного жука

© agroprod.biz

При обстеженні посіві за допомого феромонних пасток в Новоукраїнському районі на площі 594,4 га виявили західного кукурудзяного жука. Вперше на Кіровоградщині його помітили минулого року в Благовіщенському та Гайворонському районах на площі 750 га.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією обласної Держпродспоживслужби.

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) – спеціалізований небезпечний шкідник кукурудзи, відноситься до карантинних організмів, обмежено розповсюджених в Україні.

Жук на мільярд доларів – так називають в США західного кукурудзяного жука, звідки він і походить. Там його вважають найнебезпечнішим та найбільш економічно важливим шкідником кукурудзи, адже він завдає втрат приблизно на $ 1000 млн. Ця сума включає щорічні затрати на боротьбу і збитки від втрат врожаю.

Варто зазначити, що на Кіровоградщину він потрапив, швидше за все, з сусідніх областей – Вінницької, Черкаської, Одеської та Миколаївської. Тому на посіви кукурудзи необхідно звернути увагу, в першу чергу, тим суб’єктам господарювання, які вирощують кукурудзу на прилеглих до цих областей територіях, адже дорослі комахи здатні долати відстань до 10-20 км за день.

Щодо шкодочинності, то шкодять і личинки, і жуки. Жуки пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. Особливо небезпечні личинки, які живляться корінням кукурудзи, що призводить до значного зменшення кореневої маси та полягання рослин кукурудзи, через що неможливий механізований збір урожаю. Пошкоджені рослини жовтіють, відстають в рості, в’януть, а молоді нерідко гинуть. Дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». А повністю знищити рослину може двадцять личинок.

Найбільша шкoдoчиннicть зaxідного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де не дотримуються сівозміни. При беззмінному вирощуванні кукурудзи щільність популяції цього шкідника значно зростає. Саме тому одним із найефективніших агротехнічних заходів проти західного кукурудзяного жука є сівозміна. Досить широко та ефективно застосовуються і хімічні заходи проти личинок та дорослих комах західного кукурудзяного жука.

На розвиток шкідника дуже впливають погодно-кліматичні умови. Дощова погода стимулює процес яйцекладки, а в сухий ґрунт самка взагалі не відкладає яєць.

Якщо ви виявили на своїй кукурудзі описаного шкідника або для отримання детальної інформації щодо нього звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, кабінети 303 – 304 або за телефоном (0522) 32-12-97 чи до найближчого державного фітосанітарного інспектора.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар