На вихідних українці зможуть побачити наймасштабніший зорепад року

© Street Astronomy | Вулична астрономія

Літо 2018 року виявилося багатим на унікальні природні явища. Нещодавно українці змогли побачити найдовше повне місячне затемнення століття, а сьогодні, 11 серпня, очікується наймасштабніший зорепад року. Пік зорепаду очікується в ніч із 11 на 12 серпня та з 12 на 13 серпня, найбільш інтенсивний потік відбудеться 13 серпня після півночі.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт obozrevatel.com.

“Дощ із зірок”

В останньому місяці літа зоряне небо традиційно стає об’єктом пильної уваги любителів астрономії, астрології та просто красивих природних явищ. Вся справа в тому, що в серпні можна спостерігати Персеїди – метеорний потік, який йде з боку сузір’я Персея і буквально являє собою “дощ із зірок” – метеорів, які проносяться небом зі швидкістю до 59 км/сек.

Згідно з попередніми оцінками вчених, щільність його буде помірною: 60-70 метеорів на годину. Незважаючи на значні цифри, потік дійсно буде помірним, адже, наприклад, у 2016 році експерти зафіксували показники в діапазоні 150 – 200 метеорів на годину.

Рекорд по щільності був зафіксований в 1993 році, тоді показник зупинився на позначці у 500 метеорів на годину.

Як розглянути зорепад

Безумовно, запорукою успіху в даній ситуації будуть ясна погода і наявність темного місця з мінімальною кількістю світла, яке завадить вам чітко бачити зоряне небо.

Провести під відкритим небом доведеться кілька годин, 20-30 хвилин знадобиться очам, щоб звикнути до повної темряви і почати ясно розрізняти пролітаючі повз метеори. Так як щільність їх складе 60-70 об’єктів на годину, побачити небесні смуги і досить яскраві вогняні кулі можна буде приблизно кожну хвилину.

Важливо спостерігати частину неба з боку сузір’я Персея, яке знаходиться у північній частині. Як варіант, можна скористатися простим додатком для вивчення зоряного неба, який допоможе зорієнтуватися на місці і дасть корисні поради.

© obozrevatel.com
Поширити:

Залишити коментар:

коментар