Депутат від Опоблоку організував в Олександрії автопробіг із забороненою символікою СРСР

© "Моя Олександрія"

Учора, 9 травня, в Олександрії декілька легкових автомобілів здійснили автопробіг з радянськими прапорами. Автопробіг очолив “Chevrolet Niva”, за кермом якого сидів депутат від Опозиційного блоку.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на “Мою Олександрію“.

Колона проїхала по центральному проспекту спочатку в одну сторону міста – до мікрорайону Тинда, а потім в іншу – на Покровську площу.

Попереду йшов автомобіль “Chevrolet Niva“, за кермом якого перебував депутат Олександрійського райради від Опозиційного блоку Андрій Турський. На його автівці майорів прапор військово-морського флоту СРСР, на інших машинах – червоні прапори.

Нагадаємо, у Кропивницькому цього року під час ходи з нагоди дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні обійшлося без “колорадської символіки”, проте у об’єктив кореспондента Першої електронної газети потрапив чоловік у бейсболці “Партії регіонів”.

2a22de34385at

5d2ac47bd345t

22f540d02059t

50f1705aeadet

580b7fc2936at

21929affc14at

00230140151bt

a0d12ebcdd28t

a044e4bb54f2t

c21d4ce18ca1t

cad535deec87t

d2c4c8144509t

e3e7c2ed71d0t

© “Моя Олександрія”

За тлумаченням Українського інституту національної пам’яті, відповідно до підпункту «в» пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» прапори, символи, зображення або інша атрибутика, в яких відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала), молота та п’ятикутної зірки, є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

Згідно з пунктом 2 частини першої Статті 1 зазначеного Закону поширення, а також публічне використання продукції, яка містить символіку комуністичного режиму, є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму.

Частиною першою статті 3 цього Закону пропаганда комуністичного тоталітарного режиму визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму та заборонена законом. Згідно частини першої статті 4 Закону поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму заборонено.

Відповідно до пункту 6 частини третьої статті 4 Закону заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму на оригіналах бойових знамен.

Прапором Перемоги є штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова ІІ ступеню Ідрицької стрілецької дивізії, який має червоний колір, містить зображення поєднаних серпа і молота та п’ятикутної зірки, а також напис російською мовою «150 стр. ордена Кутузова ІІ ст. Идрицк. див. 79 с.к. 3 у.а. 1 Б. ф». Оригінал зазначеного прапора перебуває на вічному зберіганні у Музеї Збройних сил Російської Федерації у м. Москва.

Таким чином, Прапор Перемоги містить зображення поєднаних серпа і молота та п’ятикутної зірки, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

З огляду на це, поширення і публічне використання, у тому числі під час відзначення будь-яких державних свят, будь-яких зображень, копій, включаючи офіційні копії Прапору Перемоги, а також елементів зазначеної символіки комуністичного тоталітарного режиму у костюмах артистів є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму та заборонено законом. Разом з тим, відповідно до пункту 7 частини третьої статті 4 Закону під час відзначення Дня пам’яті та примирення (8 травня), Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня) ветерани Другої світової війни можуть носити державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими вони були нагороджені до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни.

Заборонено також використання так званої “георгіївської стрічки”.

12 червня 2017 року Президент України підписав відповідний Закон України про офіційну заборону використання на території України георгіївської стрічки. Закон вступив у силу з 15 червня 2017 року. Згідно із законом, публічне використання стрічки чи її зображення обкладається штрафом від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–2550 грн) з конфіскацією стрічки.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар