Наскільки фінансово спроможні ОТГ на Кіровоградщині

Виявити слабкі місця та виробити необхідні управлінські рішення для їх усунення – саме на це спрямована оцінка фінансової спроможності тих 366 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які в минулому році перебували на прямих міжбюджетних відносинах із Державним бюджетом, у тому числі – п’яти об’єднаних громад на Кіровоградщині.

Аналізу підлягали Соколівська, Новоукраїнська, Маловисківська, Бобринецька, а також Великоандрусівська об’єднані територіальна громади.

“Експерти здійснюють аналіз для того, щоб кожна громада могла чітко побачити себе з боку, зробити потрібні висновки і працювати над виправленням ситуації там, де це необхідно, – пояснює директор Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко. За його словами, автори оцінки фінансової спроможності – експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International)”.

За результатами їх аналізу, середній показник надходжень власних доходів на одного жителя по згаданих громадах збільшився на 1686,7 грн та склав 3671,9 грн. У тому числі: по трьох ОТГ, які були утворені ще у 2016 році, цей показник зріс у 2,6 рази, а по двох громадах, що були утворені у 2015 році – на 31,2%.

“Виходячи з розрахунку чисельності населення громад та чисельності службовців, можна зазначити, що найбільше навантаження на одного службовця із надання послуг у Маловиськівській об’єднаній громаді, а найменше – у Соколівській ОТГ, – коментує результати аналізу радниця з місцевих фінансів Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Савченко. Зокрема, у Маловисківській ОТГ на одного службовця припадає 340 осіб, а у Соколівській – 95 осіб.

Виходячи з фінансових ресурсів, об’єднані територіальні громади на Кіровоградщині за минулий рік спрямували кошти на проведення капітальних видатків в сумі 63 616,4 тис. грн, що в розрахунку на одного жителя становить 1180,3 гривень”.

За її словами, можна говорити про те, що є тенденція по Україні та по Кіровоградщині до того, що, чим більша чисельність населення об’єднаної територіальної громади, тим вищі показники надходжень власних доходів на одного мешканця громади. Натомість громади з низькою чисельністю населення мають обмежений потенціал для сталого розвитку та надання всіх необхідних послуг її мешканцям.

Нагадаємо, що Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», постійно надає інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам на Кіровоградщині з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання (а все це – безкоштовно!) від Центру розвитку місцевого самоврядування, телефонуйте будь ласка за номерами: (0522) 32-02-86 або 095-356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар