Право на інформацію: суд визнав Андрія Табалова винним у вчиненні правопорушення

Ленінський райсуд Кропивницького визнав секретаря міськради Андрія Табалова винним у вчиненні адміністративного правопорушення. Посадовець, у порушення Закону України “Про доступ до публічної інформації”, виніс на розгляд депутатів міськради 29 питань порядку денного чергової сесії міськради, які не були оприлюднені на сайті міськради за 20 робочих днів до їх розгляду, як передбачено Законом та Регламентом.

Про це Першій електронній газеті повідомили у прес-службі ГО “Асоціація Політичних Наук”.

Зазначимо, це порушення тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 425 до 850 грн.

Минулого тижня у Кропивницькому, розглянувши справу за позовом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до міськради Кропивницького, Ленінський районний суд виніс рішення: визнати Табалова Андрія Олександровича винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212-3 КУпАП, тобто в порушенні права громадян на інформацію.

Як повідомили активісти громадської організації “Асоціація Політичних Наук”, протокол про адміністративне правопорушення на секретаря міської ради Кропивницького Андрія Табалова було складено Уповноваженим ВРУ з прав людини у відповідь на звернення активістки ГО Тетяни Коваленко про недотримання Закону «Про доступ до публічної інформації». Тоді, в рамках реалізації проектів АПН, Тетяна виявила, що 29 питань порядку денного чергової сесії міськради не були оприлюднені на сайті міськради за 20 робочих днів до їх розгляду, як передбачено Законом та Регламентом.

У суді справа пройшла чотири засідання. Позов Уповноваженого підтримали громадські організації та активісти. Секретар міської ради жодного разу не відвідав судових засідань, а його адвокати наполягали на тому, що жодного Закону їх підзахисний не порушив і, взагалі, уповноважений порушує права Андрія Табалова.

«Шість місяців було витрачено на розгляд цієї справи. Багато активістів вклали в неї свій час, сили та розум. Ми задоволені таким рішенням суду, адже тепер кожен наступний секретар буде знати, що невчасне оприлюднення проектів рішень – є порушенням Закону. А громада матиме справді дієвий інструмент захисту своїх прав» – прокоментувала рішення суду монітор АПН, координатор Економічної групи коаліції «Рада Експертів» Тетяна Коваленко.

image

Нагадуємо, Згідно Закону «Про доступ до публічної інформації», відповідальним за оприлюднення проектів рішень на офіційному сайті міської ради за 20 робочих днів до їх розгляду на сесії є секретар міської ради.

У Кропивницькому неодноразово підіймалось питання недотримання цієї норми. Активісти намагались скасовувати рішення, які були прийняті з порушенням даної норми, звертались до офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, до керівництва міста, до суду.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар