На що орієнтуються кропивничани під час пошуку роботи

Експерти ринку праці впевнені, що головним трендом поточного року є кадровий голод. Він сформувався унаслідок регенерації багатьох сегментів української економіки та інтенсивної трудової міграції. Зазначається також, що подача оголошень про роботу стала менш ефективною: на запропоновані вакансії відгукується усе менша кількість кандидатів.

Крім того, до двох попередніх трендів – зростання трудової міграції та збільшення кількості робочих місць – долучився третій: в Україну заходять крупні іноземні інвестори, котрі також потребують кваліфікованих спеціалістів. Ці фактори посилюють кадровий голод і створюють проблеми для роботодавців, але відкривають нові можливості для тих, хто шукає роботу та планує розвивати кар’єру.

Які вакансії цікавлять кропивничан

Станом на кінець лютого 2018 року актуально близько 700 пропозицій по роботі у Кропивницькому. При цьому кількість розміщених резюме – понад 2,5 тисяч. Найбільша кількість резюме – понад 560 – розміщена у категорії «Адміністрація, керівництво середньої ланки». У цій категорії розмістили резюме пошукачі, які претендують на посади:

–        мерчендайзера;

–        директора магазина;

–        начальника служби безпеки;

–        майстра цеху зварювання;

–        завідуючого складом;

–        супервайзера, територіального менеджера і т.д.

Другою за кількістю розміщених резюме категорією є «Продажі та закупки» (понад 440), а третьою – «Секретаріат, діловодство, АГВ» (близько 350 резюме). Також кропивничани активно шукають роботу у сегменті роздрібної торгівлі, банківському секторі, сегменті IT, маркетингу та реклами, автомобільного бізнесу.

2,3 тис. пошукачів претендують на роботу з повною зайнятістю, 920 розглядають вакансії з неповною зайнятістю (мерчендайзер, HR-консультант, водій), а 550 зацікавлені у дистанційній роботі (менеджер, SMM, SEO, PPC-спеціаліст, Front-end developer, графічний дизайнер).

Більшість пошукачів – приблизно 1000 – мають досвід роботи 5 і більше років. 715 осіб розмістили резюме у категорії «без досвіду». 450 пошукачів мають досвід від 2 до 5 років, а 250 – до одного року.

За даними опитувань, основними вимогами кропивничан до роботи є відповідність заробітної плати посадовим обов’язкам та загальному навантаженню, а також стабільність її виплат. Крім того, для пошукачів важливою умовою є кар’єрне зростання, гідні умови праці та загальний клімат у колективі.

Що пропонує місцевий ринок праці

За кількістю відкритих вакансій у Кропивницькому лідером є сфера «Торгівля, продажі та закупки». Друге місце у цьому умовному рейтингу посідає сфера «Промислове виробництво». Український ринок праці гостро потребує представників робочих спеціальностей (майстрів зварювальної ділянки, вантажників, комплектувальників, електриків, механіків та ін..) – тут навіть фіксується конкуренція за пошукачів серед роботодавців. А третє місце належить галузі «Логістика, склад, ЗЕД».

Середня заробітна плата складає 7 тис. гривень, що на 1,2 тис. більше, ніж у лютому 2017 року. Найчастіше роботодавці Кропивницького пропонують такі позиції:

*(у дужках вказана кількість відкритих вакансій)

  • менеджер з продажів (55);
  • продавець-консультант (38);
  • торговий представник (34);
  • бухгалтер (34);
  • водій (25);
  • вантажник (21);
  • адміністратор (16);
  • кухар (15).

На 2018 рік заплановане підвищення рівня заробітної плати, а також реалізація ряду проектів – зокрема, інфраструктурних та соціально-культурних – котрі позитивно вплинуть на розвиток ринку праці.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар