У розкраданні коштів під час закупівель для шахт Кіровоградщини НАБУ підозрює двох керівників австрійської фірми

зображення: nabu.gov.ua

НАБУ оголосило про підозру ще трьом фігурантам справи про заволодіння коштами (17,28 млн дол. США) державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК), якому належать Інгульська і Смолінська шахти на Кіровоградщині. Двоє з них є громадянами Австрії – генеральний директор та директор компанії-посередника “Steuermann”, а третій – керівник низки компаній, які систематично вигравали тендери у ДП “СхідГЗК”.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією із сайту Національного антикорупційного бюро України.

Загальна кількість підозрюваних у розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння коштами державного підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” (СхідГЗК) зросла до 8 осіб.

Зокрема, про підозру повідомлено двом громадянам Австрії – генеральному директору та директору австрійської компанії-посередника «Steuermann», яка, за даними слідства, підконтрольна екс-голові комітету Верховної Ради України з питань Паливно-енергетичного комплексу Миколі Мартиненку, який також має статус підозрюваного.

Посадовцям «Steuermann» інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст.255 («Створення злочинної організації»), ч.5 ст.191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») Кримінального кодексу України.

Генерального директора австрійського ТОВ також підозрюють у вчинені злочину за ч.3 ст.209 КК України («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»).

Повідомлення про підозру посадовцям «Steuermann» вручено в Австрії в рамках надання міжнародної правової допомоги.

Третій підозрюваний – громадянин України – є керівником низки компаній, які систематично вигравали тендери у ДП «СхідГЗК», ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», та, водночас, є очільником іноземних підприємств, задіяних у схемі відмивання коштів.

Про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.255 та ч.5 ст.191 КК України, йому повідомлено у Латвійській Республіці.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року в рамках розслідування епізоду з завдання збитків ДП «СхідГЗК» в розмірі 17,28 млн дол. США, детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру колишньому народному депутатові, екс-голові комітету ВР з питань ПЕК Миколі Мартиненку.

Микола Мартиненко

У подальшому в квітні-травні 2017 року про підозру у вказаному кримінальному провадженні також повідомлено чинним керівникам НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та Державний концерн «Ядерне Паливо».

Щоб збільшити зображення – відкрийте його у новій вкладці / зображення: nabu.gov.ua

Довідка:

 Державне підприємство “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” (ДП”СхідГЗК”) створене в 1951 році. Першу руду шахта “Нова” комбінату видала в 1956 році, перший кілограм концентрату урану отримали в 1959 році.

Східний гірничо-збагачувальний комбінат – це один з 28 уранодобувних центрів світу, серед яких він знаходиться в першій десятці,а також є найбільшим у Європі.

Східний гірничо-збагачувальний комбінат – єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво
його оксидного концентрату.

 Дві діючі уранові шахти комбінату за своїм енергетичним еквівалентом рівноцінні 60-ти вугільним шахтам, іншими словами, одній третині всього Донбасу.

 Комбінат географічно розташований у трьох областях:
 Дніпропетровській, Кіровоградській та Миколаївській, центральний офіс знаходиться в м. Жовті Води Дніпропетровської області.

Основна продукція комбінату – концентрат природного урану.

СхідГЗК виробляє також сірчану кислоту, гірничошахтне устаткування. Комбінат надає транспортні послуги (авто- і залізничні) , ремонтно-будівельні, науково-дослідні і конструкторські розробки, послуги зв’язку та ін.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар