Питання протестувальників Європейського ринку пропонують передати поліції

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 10 жовтня, на площі перед міськвиконкомом протестували підприємці Європейського ринку. Торговці заявили про безпідставне підвищення їм орендної плати за місце і нібито погрози з боку керівництва ринку. У незаконних поборах підприємці звинувачують родину Онулів, адже президентом корпорації “XXI століття”, у якої в оренді перебуває територія ринку, є Микола Онул. А одним із засновників корпорації є матір Миколи Онула Валентина Онул. 

До протестувальників вийшов заступник міського голови, який запропонував обговорити ситуацію в кабінеті завтра, 11 жовтня. Також на зустріч він пропонує запросити представників правоохоронних органів, оскільки від торговців лунає інформація, яка можливо містить ознаки злочину.

Декілька сотень підприємців з Європейського ринку прийшли сьогодні під міськраду. До них  вийшов заступник міського голови Олександр Грабенко. Підприємці описали йому ситуацію, яка склалася.

За їхніми словами територію ринку площею 1,2 га власники орендували у громади міста, а тепер використовують цю землю для свого збагачення, фактично грабуючи підприємців.

“Більшість підприємців за свої кошти будували торговельні споруди, а тепер цей ринок виставлений на продаж як єдиний майновий комплекс. Та ще й постійно підвищують нам орендну плату. Зараз – вдвічі.

У нас в договорах вказано 660 грн орендної плати за одну торгову ятку. А ми щомісяця заносимо 3300 грн в адміністрацію, але не отримуємо ніяких підтверджуючих документів на ці суми. А зараз нас залякують, в односторонньому порядку змушують, щоб ми підписували нові договори, згідно з якими ми повинні будемо платити вже 5400 грн”, – заявили представники ініціативної групи підприємців.

Торговці стверджують, що адміністрація ринку бере з них великі кошти за право торгувати у ятках, які побудовані за їхні кошти. Крім оренди, вони ще й оплачують окремо електроенергію, яку їм власники ринку нібито незаконно продають, і вносять щомісяця плату за користування вбиральнею.

Коли розміри цієї плати стали надто захмарними, підприємці не витримали і почали протестувати. Але директор ринку, депутат міськради Ігор Захаров нібито заявив їм, що якщо їх щось не влаштовує, то вони можуть йти з ринку. За словами мітингуючих, 15 жовтня їх почнуть силою виганяти з Європейського.

Заступник міського голови Олександр Грабенко вислухав обурених підприємців і запропонував опрацювати всю їхню інформацію протокольно, у присутності правоохоронних органів, оскільки від торговців лунає інформація, яка можливо містить ознаки злочину.

“Давайте створимо спільну роботу групу. Визначимо час і зустрінемося завтра у кабінеті, не на вулиці. Я дам завдання підняти усі документи щодо оренди території ринку і завтра під протокол опрацюємо всю інформацію. Запросимо правоохоронні органи, представників фіскальної служби, адже є ознаки незаконного обігу готівкових коштів та продажу електроенергії неліцензованим підприємством. Будемо визначати разом тактику поведінки щодо підприємства, яке є власником ринку”, – запропонував Олександр Грабенко.

На початку сесійного засідання перед депутатами також виступила представниця підприємців Європейського ринку Тетяна Данилова.

“Ми прийшли до вас за допомогою. Нам пропонують такі кабальні (підневільнийзалежний – ред.) умови, що ми не можемо вижити. Територію ринку віддали одній сім’ї – Онулам. Нещодавно нам заявили, що якщо ми не згодні на підвищення орендної плати до 300 грн за квадратний метр, можемо збирати речі і йти з ринку”, – розповіла з трибуни підприємиця.

Вона звернулася до міської влади та депутатів за допомогою.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович висловив своє незадоволення тим, що люди влаштовують мітинги і порадив їм йти юридичною площиною.

“Я б не радив переносити цю проблему у площину громадських акцій. Сесія і депутати ніякого стосунку до ваших взаємовідносин не мають”, – сказав міський голова.

Директор Європейського ринку Ігор Захаров, з яким Першій електронній вдалося поспілкуватися біля сесійної зали, заявив, що ніяких необлікованих готівкових коштів з підприємців на ринку не брали, а орендна плата бралася офіційно, про що свідчать відповідні чеки.

Нагадаємо, 16 серпня у Системі електронних торгів арештованим майном з’явився аукціон на продаж комплексу будівель другої черги “Європейський ринок”, загальною площею 3940 м², який знаходиться у Кропивницькому.

Варто відзначити, сьогодні під міськрадою близько десятка активістів мітингували проти знесення ряду каштанів по вул. Євгена Чикаленка.

Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар