Завтра кропивничанин судитиметься з аптекою через відмову в обслуговуванні українською мовою

В Ленінському райсуді Кропивницького 11 серпня відбудеться заключний момент засідання суду першої інстанції – судові дебати у справі за позовом Дмитра Сінченка до однієї із мережі аптек щодо права на обслуговування українською мовою.

Про це організатори повідомили Першій електронній.

У грудні 2016 року мешканця Кропивницького Дмитра Сінченка обурила відмова провізора аптеки регіональної мережі  «ЯМТ» обслуговувати його державною мовою. За словами Дмитра, продавчиня висловила свою відмову у досить грубій формі.

Продавчиня відмовила надати книгу скарг та пропозицій:

«На моє прохання вона сказала, що книги немає. Коли я взяв телефон і почав набирати номер поліції, книга “знайшлась” – розповідає Дмитро. – «Обурило, що вона навіть не спробувала бодай слово сказати українською, вона не вважала мене клієнтом, а себе обслуговуючим персоналом».

Відвідувач аптеки не збирався залишати ситуацію як є, і, виявивши, що на повторювані записи в книзі скарг позитивної реакції немає, прийняв рішення подати до суду, звинувачуючи мережу аптек у порушенні прав споживачів.

Святослав Літинський, захисник української мови, перший громадянин України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, вбачає у ситуації фізичну загрозу здоров’ю і життю споживачів.

«Мене обурює відмова обслуговувати українською. В нас немає іншої держави де б нас могли обслуговувати українською. Провізори отримують спеціальну освіту, щоб проконсультувати людей. Це не звичайні продавці. Тому така відмова, крім порушення законодавчих норм, є ще і фізично небезпечною, адже провізор не надає інформації про ті чи інші ліки зрозумілою споживачу мовою» – пояснює пан Святослав.

Законодавче обґрунтування:

Згідно ч.1 ст.15 Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація має надаватися згідно із законодавством про мови, а ч.1 ст.10 Кронституції України визначає державною мовою українську мову.

Згідно із ч. 2 ст. 18 Закону України «Про засади державної мовної політики», в економічній і соціальній діяльності об’єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб вільно використовуються державна мова, регіональні мови або мови меншин, інші мови. У даній ситуації позивач не може вільно використовувати державну мову.

Частиною 1 ст. 5 Закону України «Про засади державної мовної політики», державна мовна політика України базується на визнанні і всебічному розвитку української мови як державної і гарантуванні вільного розвитку регіональних мов або мов меншин, інших мов, а також права мовного самовизначення і мовних уподобань кожної людини.

Оскільки передбачені діючим Законом “Про засади державної мовної політики” заходи щодо встановлення регіональних мов в м. Кропивницькому та Кіровоградській області не проводились, відповідне рішення щодо використання будь-якої регіональної мови не приймалось.

Згоди на спілкування російською мовою Дмитро Сінченко не надавав, а отже підстав для надання послуг іншою мовою, ніж державною, у представника мережі аптек «ЯМТ» немає.

Мережа аптек «ЯМТ» вже раніше засвітилася у пресі у монополістському скандалі, коли Антимонопольний комітет Україну оштрафував мережу за продаж ліків в онкодиспансері за цінами, на 54% вищими за ціни у інших точках роздрібної торгівлі цієї мережі. Перевірка показала, що мережа аптек «ЯМТ» були монополістами на продаж ліків та товарів медичного призначення у онкодиспансері.

Дмитро Сінченко координує діяльність Всеукраїнського об’єднання «Рух захисту української мови» і займається українізацією міста Кропивницького та області на системному рівні. Разом з активістами Дмитро перевіряє заклади на лояльність до україномовних клієнтів і картографує дружні до української мови заклади на інтерактивній мапі.

Контакти:
Дмитро Сінченко (позивач) – 0505641454
Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Завтра кропивничанин судитиметься з аптекою через відмову в обслуговуванні українською мовою

  1. Интересно сколько лет дадут женщине за мову

Коментарі заборонені.