Завдяки системі “ProZorro” на Кіровоградщині зекономили 231 млн грн

Понад 14 тисяч процедур провели замовники на Кіровоградщині протягом першого року використання системи електронних закупівель “ProZorro”. Економія при застосуванні системи склала 231,37 млн грн, інформує Центр медіарозслідувань “Прозоро” з посиланням на аналітичну систему bi.prozorro.org.

Закупівлі через “ProZorro” на Кіровоградщині проводять 707 замовників. Очікувана вартість оголошених закупівель у системі протягом року склала 5,95 млрд грн. Рейтинг закупівельників за кількістю проведених процедур очолили замовники Кіровоградської ОДА, Кропивницької міської ради й обласне управління Нацполіції.

Найбільше замовники з Кіровоградської області під час закупівель використовували неконкуретну процедуру звітування про укладені договори – 64,9%. Частка допорогових закупівель склала лише 19,4 %, відкритих торгів – 9,3%. На останніх в середньому можна було спостерігати 2,37 пропозицій від учасників. Загалом же в усіх закупівлях, що проводились в області із застосуванням системи “ProZorro”, взяли участь 4,22 тис учасників.

ТОП-5 переможців закупівель на Кіровоградщині очолили ДП “Кіровоградський облавтодор”, ТОВ “Дуотранс”, ТОВ “РОСТДОРСТРОЙ”.

Облавтодор цього року отримав замовлення на утримання доріг Кіровоградської області у сумі 291 млн грн. Очолює підприємство Руднік Андрій Ярославович, який на місцевих виборах 2015-го року балотувався в Кіровоградську облраду від БПП.

ТОВ “Дуотранс” посіло друге місце у ТОП-10 переможців за рахунок отриманого від міської ради Кропивницького замовлення на постачання 20 тролейбусів. Підприємство зареєстроване в Дніпрі і займається торгівлею та техобслуговуванням автотранспорту. «Дуотранс» належить Дмитру Рученку, Наталії Павловій і Дмитру Науменку. Останній є співвласником дніпровського ТОВ «Торговий дім «Літан», яке цьогоріч виграло тендер на постачання 20 автобусів для Кропивницького і зайняло четверту сходинку у цьому рейтингу.

ТОВ “РОСТДОРСТРОЙ” цьогоріч було учасником торгів на ремонт і будівництво доріг, організатором яких виступала Служба автомобільних доріг у Кіровоградській області. Підприємство зареєстроване в Одесі зі статутним капіталом у 51 млн грн. Засноване компанією “САЙДЛЕЙК ІНТЕРНЕШНЛ ЛІМІТЕД”, контролерами яких є Олександр Жуков з лондонською пропискою та одесити Євген Коновалов, Олександр Рацкевич, Юрій Шумахер. Останній є депутатом Одеської міської ради, а сам “РОСТДОРСТРОЙ” зараховують до сфери впливу міського голови Одеси Геннадія Труханова.

П’ятірку рейтингу закриває ТОВ “ТД “Одескабель”, яке цьогоріч постачало проводи та кабелі для ПрАТ “Кіровоградобленерго”. Фірма належить родині депутата Одеської міської ради Вадима Іоргачова (власниками також є його батько Дмитро Іоргачов і мати Катерина Іоргачова), а також родині Миколи Меркулова, який у 2012 році за версією Forbes був одним із найбагатших одеситів.

Якщо переглянути статистику щодо того, що найбільше купували замовники області, то картина вийде наступною: 77,7 % – склали закупівлі робіт, 11,7 % – товарів, 10,6 % – послуг. Найбільше закупівельники оформили договорів на проведення будівельних робіт та поточних ремонтів, постачання палива, нафтопродуктів, електроенергії, продуктів харчування, медичного обладнання.

Цікаво, що динаміка витрат закупівельників області показує, що активність закупок з початку роботи системи “ProZorro” припадає на грудень 2016 року. Майже 100 % усіх закупівель, що провели у грудні, були неконкурентними. У 2017 році пік закупівель припав на березень.

Якщо порівнювати обсяги коштів, зекономлених на Кіровоградщині, під час конкуретнтних процедур з іншими містами, подібні показники має Черкащина, дещо менші Чернівецька (209 млн грн), Хмельницька (212 млн грн) і Тернопільська (216 млн грн). Для прикладу дещо більші Полтавщина та Рівненщина на використанні системи “ProZorro” зекономили 517 млн грн та 418 млн грн відповідно.

Нагадаємо, з 4 квітня 2016 року увійшов в дію Закон України “Про публічні закупівлі”, який змінив підхід до державних закупівель і з 1 серпня 2016 року зобов’язав всіх замовників використовувати при закупівлях систему “ProZorro”. Законом передбачається введення електронної системи закупівель для всіх державних закупівель для товарів і послуг на суму понад 200 тис. грн і для робіт на суму понад 1,5 млн грн. (для замовників, які здійснюють свою діяльність в окремих сферах господарювання для товарів і послуг – на суму понад 1 млн грн для робіт – понад 5 млн грн).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар