Міська влада Кропивницького не зізнається, хто демонтував стелу з Леніним

18 липня у Кропивницькому, відповідно до закону про декомунізацію, у Центральному сквері демонтували стелу, яка від 2015 року знаходиться на реконструкції. Заступник міського голови Олександр Мосін не назвав того, хто виконував демонтаж, проте зазначив, що роботи проводило спеціалізоване підприємство, яке має відповідну ліцензію.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт міськради.

21 травня 2015 року в Україні був прийнятий закон про декомунізацію. На його виконання в обласному центрі розпочалась робота із перейменування топонімічних назв. Щодо пам’ятників, то їх треба було обстежити та з’ясувати, у яких із них є охоронні номери. За словами начальника відділу внутрішньої політики міської ради Сергія Запорожана, таку роботу проводив департамент культури обласної державної адміністрації, який відповідав за збереження пам’ятників архітектури та історії.

У лютому 2016 року був сформований список об’єктів, які не планувалось вносити до реєстру культурної спадщини. Перелік був скерований до Міністерства культури України, де його мали затвердити. Після чого місцева влада мала вжити заходів для безумовного виконання закону.

“Щодо демонтажу стели, до нас надходили звернення як від громадських організацій, так і від депутатів міської ради, – зазначив Сергій Запорожан. – Прислухавшись до громадської думки, 10 вересня 2015 року виконавчий комітет міської ради погодив рішення про демонтаж пам’ятної стели до сторіччя з дня народження Леніна у Центральному сквері, після чого питання було винесене на сесію. Різні політичні погляди завадили тоді депутатам прийняти рішення про демонтаж, тому його тимчасово відклали. А громаді запропонували внести пропозиції, яким чином можна використати пам’ятний знак або його основу”.

Також було погоджено, що поки вирішується доля стели, закрити цей об’єкт на реконструкцію. На жаль, протягом тривалого часу жодної пропозиції щодо того, як використати конструкцію, що залишилася, не надійшло. А пам’ятний знак став набувати непривабливого вигляду: від нього почали відламуватись шматки плитки, а вандали кілька разів обписували його фарбою. Тому, використовуючи нормативну і законодавчу базу про те, що цей знак не включений до реєстру пам’яток, які охороняються державою, міська влада вжила заходів, які були рекомендовані вищими державними органами – стелу було демонтовано.

Як повідомив заступник міського голови Олександр Мосін, роботи з демонтажу проводило спеціалізоване підприємство, яке має ліцензію на проведення такого роду робіт. Після демонтажу це ж підприємство зобов’язалося провести благоустрій території: засипати яму та покласти плити.

“Оскільки у бюджеті не передбачені кошти для такого виду робіт, ми звернулись до підприємства, яке це зробило за власний рахунок, – повідомив Олександр Мосін. – Матеріали, які були демонтовані, зберігаються на території комунального підприємства “Міськсвітло”. Пізніше фахівці вивчать можливість їх подальшого використання”.

Олександр Мосін також додав, що питання щодо благоустрою даної території та можливу концепцію встановлення пам’ятного знаку вирішуватимуть на архітектурній нараді.

Грабенко повинен зібрати архітектурну нараду щодо благоустрою даної території чи буде можливо розроблена концепція про встановлення якогось пам’ятного знаку.

Матеріали, які були демонтовані заскладовані на території комунального підприємства “Міськсвітло”, подальше їх використання буде встановлено.

Демонтаж стелли. Продовження

Опубліковано Кіровоградська міська рада 19 липня 2017 р.

Продовження демонтажу стелли

Опубліковано Кіровоградська міська рада 19 липня 2017 р.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар