У Кропивницькому виправлятимуть «правопорушників» без ув’язнення

13 липня у міській раді Кропивницького відбувся круглий стіл, на якому обговорювали нову ефективну модель роботи з повнолітніми суб’єктами пробації . У засіданні взяв участь міський голова Андрій, а також керівники виконавчих органів міської влади, юристи, члени громадської ради, соціальних служб, благодійних та волонтерських організацій обласного центру.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт міської ради Кропивницького.

В Україні пробація (система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого ред.) є відносно новим інститутом. Проте, як переконують учасники зібрання, досвід європейських держав підтверджує, що він відкриє нові механізми роботи з правопорушниками. Суть пробації полягає у встановленні нагляду за засудженим із покладанням на нього певних зобов’язань і обмежень, без ізоляції його від суспільства. Засудженого можна відвідувати у центрах пробації, періодично зустрічатися з наглядовим офіцером. Також йому дозволяється брати участь у певних різновидах діяльності, дотримуючись законослухняної поведінки.

Міський голова зазначив, що це не лише крок на зустріч європейським стандартам:

– Пробація – відносно новий інститут у нашій державі, проте за нею є перспектива, – зазначив Андрій Райкович. – Впровадження цієї служби в Україні — це не лише крок на зустріч європейським стандартам дотримання прав людини, але й значна перспектива “виправити” правопорушників без ув’язнення.

Міський голова запевнив присутніх, що громада міста зацікавлена у реалізації цього проекту, а міська влада завжди надасть належну допомогу і підтримку в його реалізації. В обласному центрі ведеться посилена робота з попередженням правопорушень — встановлюються відеокамери, зокрема й на громадський транспорт.

У свою чергу, директор департаменту пробації Міністерства Юстиції України Олег Янчук зазначив, що у майбутньому планується вибудувати таку модель роботи, щоб вона була зразком для всієї України.

– Ми маємо мету та плани, маємо розуміння, що робити, – зазначив Олег Янчук. – Пробація – хороший підхід, це буде ефективніше, ніж просто позбавлення людини волі. Це складна робота, але результат буде того вартий.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар