На Кіровоградщині під час ремонту будівлі КДБ знайшли надгробну плиту

14 липня у Олександрії під час заміни асфальту на тротуарну плитку на вулиці 6-го Грудня робочі виявили надгробну плиту.

Повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт “Моя Олександрія

Будинок знаходиться між будівлями СБУ і районної поліції. За радянських часів тут був відділ КДБ, потім працювала СБУ, поки не побудували нову будівлю. Дата спорудження будинку “плаває”: за одними даними, це 1910 рік, за іншими – 1899.

Плиту знайшли біля будинку по лінії, де має проходити паркан. Якщо припустити, що хвіртка примикала до стіни будинку, то плита служила порогом в хвіртці. Або була частиною фундаменту забору, якщо хвіртки в цьому місці не було.

Напис виконаний на двох сусідніх сторонах пам’ятника, вона добре збереглася: “здес покоїться прах раба Божог Омеляна Миколайович Головко рід 1855 помер 1910 р 15 дика проживши в світі 55 років”.

У п’ятницю подивитися знахідку запросили настоятеля храму Благовіщення пресвятої Богородиці протоієрея Олександра Шнякіна. Він збирається забрати плиту і поставити біля церкви.

На думку краєзнавця Надії Жахалової, не виключено, що пам’ятник належить одному із спадкоємців перших поселенців Головко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар