Юстиція Кіровоградщини відзвітувала за 5 місяців роботи

Основне досягнення команди юстиції полягає у відкритості управління та постійній боротьбі зі свавіллям чиновників. Такого результату вдалося досягти завдяки проведенню кадрової реформи.

Про це під час презентації результатів роботи обласного органу юстиції впродовж останніх п’яти місяців 2017 року розповів начальник обласного органу юстиції Вадим Гуцул, повідомляє Перша електронна.

За його словами, є ще один важливий здобуток. Йдеться про створення системи з надання безоплатної правової допомоги, яка є спільним проектом Міністерства юстиції України та уряду.

«За ініціативи Мін’юсту було розпочато абсолютну реорганізацію застарілої бюрократичної системи, на місці якої сформувалися центри для надання консультативної допомоги соціально незахищеним верствам населення. Їх майбутні працівники проходили обов’язкові стажування в органах юстиції й отримали від нас повне матеріально-технічне забезпечення», – відзначив Вадим Гуцул.

Окрім цього, керівник юстиції проінформував представників ЗМІ про ситуацію з введенням інституту приватних виконавців. Згідно до його слів, дві особи з Кропивницького пройшли відповідне навчання, успішно склали іспити й зараз вирішують питання щодо отримання посвідчень приватних виконавців. Завдяки цьому очікується подолання корупції, виключення можливості адміністративного впливу, скорочення строків виконання судових рішень і створення конкурентного середовища.

Натомість про результати роботи державних виконавців детально розповіла заступник начальника з питань державної виконавчої служби Маріанна Касімова.

«За результатами роботи впродовж п’яти місяців поточного року Кіровоградщина займає шосте місце по фактичному виконанню серед інших регіонів країни. Зокрема я пишаюся показниками зі стягнення заборгованості по заробітній платі. Відтак із 3 318 виконавчих документів по стягненню заборгованості по зарплаті на суму 23 494 376 грн упродовж п’яти місяців 2017 року фактично виконано 2 220 виконавчих документів (66,9%) на суму 6 682 195 грн», – наголосила Маріанна Касімова.

Про стан справ у органах державної реєстрації актів цивільного стану проінформував журналістів заступник начальника з питань державної реєстрації Олег Потьомкін.

«Послуга з видачі свідоцтв про народження малюків безпосередньо в пологових будинках почала набувати популярності серед жителів Кіровоградщини. Із початку року на базі медичних установ молоді батьки отримали 1 692 свідоцтва, що становить 64,7% від загальної кількості виданих документів. Окрім цього, 350 осіб скористалися послугою з видачі довідок про реєстрацію місця проживання новонародженого. Важливо, що у Кропивницькому наприкінці березня почав діяти пілотний проект «Шлюб за добу», у рамках якого вже одружилася 31 пара», – відзначив посадовець.

Під час прес-конфенції журналісти мали можливість отримати від керівництва обласної юстиції відповіді на актуальні запитання. Представників ЗМІ у переважній більшості турбували випадки рейдерства на Кіровоградщині та ситуація з системою надання безоплатної правової допомоги у зв’язку з призначенням на посаду керівника Координаційного центру Павла Мороза.

З приводу першого питання Вадим Гуцул відзначив, що територіальні управління не мають відповідних повноважень реагувати на таке ганебне явище як рейдерство. У межах компетенції обласної юстиції є лише надання правової допомоги постраждалим сторонам. Однак, за словами очільника управління, особи, які втратили майно внаслідок незаконних дій шахраїв, повинні надіятися не лише на Мін’юст, а ще й на правоохоронні органи.

Відповідаючи на питання щодо системи БПД, очільник юстиції зазначив, що зараз соціальними мережами активно поширюються чутки щодо незаконного проведення конкурсу на посаду керівника Координаційного центру. Однак, насправді всі кандидати мали можливість представити свої програми розвитку системи БПД, а у комісію входили представники громадськості. Згідно результатів консультаційного конкурсу, комісією було рекомендовано два найбільш сильних кандидати, із яких обрано було Павла Мороза. У зв’язку з цим підозри в його неправомірному призначенні на посаду є абсолютно необгрунтованими. Більш того, Міністр юстиції Павло Петренко, згідно чинного законодавства, мав право призначити особу на заміщення директора Координаційного центру самостійно й без проведення жодного конкурсного відбору. Незважаючи на це, він пішов на безпрецедентний крок і організував конкурс, який від початку до кінця проходив у онлайн-режимі. У зв’язку з цим очільник юстиції Вадим Гуцул закликав представників БПД, які зараз відмовляються від проведення конструктивного діалогу та співпраці, припинити маніпулювання й продовжити в штатному режимі виконувати своє основне завдання, що полягає в наданні правової допомоги. Більш того, позицію Мін’юсту активно підтримала як громадськість всієї України, так і Кіровоградщини.

На онлайн-аукціоні з Кіровоградщини виставили 414 лотів

На Кіровоградщині більше половини свідоцтв про народження видається у пологових будинках

На Кіровоградщині діє 18 бюро безоплатної правової допомоги

Поширити:

Залишити коментар:

коментар