Мистецьку освіту у Кропивницькому здобувають більше 2000 учнів

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Розвиток мистецької освіти у Кропивницькому став одним із головних питань порядку денного наради міського голови Андрія Райковича із керівниками виконавчих органів міської ради. Під час наради начальник відділу культури і туризму Анна Назарець відзвітувала про кількість учнів мистцької освіти та їхні видатні досягнення.

Повідомляє сайт міськради Кропивницького.

Мистецька освіта – це освітня галузь, що спрямована на розвиток у людини спеціальних здібностей і смаку, естетичного досвіду і ціннісних орієнтацій, здатності до спілкування з художніми цінностями у процесі активної творчої діяльності, відзначила у своєму виступі начальник відділу культури і туризму Анна Назарець.

За її інформацією, у Кропивницькому мистецька освіта об’єднує 4 музичні школи, художню школу імені Олександра Осмьоркіна та дитячу школу мистецтв на селищі Новому. Професійну мистецьку освіту в обласному центрі здобувають 2047 учнів, а навчають їх  186 викладачів, 88% яких мають вищу мистецьку освіту. Учні міста мають можливість здобувати мистецьку освіту, опановуючи гру на 18 музичних інструментах. Найбільш популярними серед юних кропивничан є скрипка, фортепіано, гітара та ударні інструменти. Плата за навчання у школах міста  сплачується на рівні з іншими обласними центрами України, і в середньому становить 78 гривень, повідомила начальник відділу.

В мистецьких закладах Кропивницького діють 72 учнівських та 6 викладацьких творчих колективів, з них 2 мають звання «зразковий» – це аматорський хоровий колектив «Елегія» музичної школи № 3 та хор молодших класів «Веселка» музичної школи № 2. У поточному році ще 2 колективи музичної школи № 2  – хор старших класів «Согласіє» та духовий оркестр «Сурми Єлисавета»  подали документи на присвоєння звання «зразковий».

Впродовж 2016 року у Кропивницькому підготовлено 32 переможця Міжнародних та 107 – Всеукраїнських конкурсів. Вихованці міських закладів постійно підкорюють вершини нових престижних конкурсів. Так, дитячий хор «Согласіє» музичної школи № 2 імені Юлія Мейтуса за підтримки міського голови мав можливість взяти участь у Міжнародному конкурсі імені Дмитра Бортнянського! І колектив хору виступив блискуче, здобувши для міста Гран-Прі конкурсу та п’ять спеціальних премій. А вже 8 травня,  хор «Согласіє»  повернувся з хорового конкурсу «Одеса кантат» володарем Гран Прі в номінації «Хори» та здобув  І місце в номінації «Духовний спів».

Учениця дитячої художньої школи Олександра Осмьоркіна Кучеренко Галина – Анжеліка стала переможницею Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося, ж брати мої». Ії нагородження відбудеться 22 травня на Чернечій горі Міністром культури України.

Учні музичної школи № 1 ім. Г.Нейгауза  та музичної школи № 3 давали концерти в Національному центрі культури Польщі за запрошенням оргкомітету польсько-українського обміну молоді Національного центру культури Польщі.

На базі музичної школи № 1 ім.Г.Нейгауза та музичної школи № 2 ім. Юлія Мейтуса завжди проходять творчі зустрічі з сучасними композиторами, членами Національної Спілки композиторів, викладачами Національної музичної академії України ім.П.Чайковського та майстер-класи видатних музикантів сучасності.

За підтримки відділу культури і туризму проходять щорічні фестивалі присвячені пам’яті Тараса Шевченка та подіям на Чорнобильській АЕС.

– Цього року на базі музичної школи № 1 ім. Г.Нейгауза проходило засідання обласної ради директорів за участю представника Міністерства культури України під час якого було розглянуте важливе питання -реформування мистецької освіти, – акцентувала увагу Анна Назарець. –  Сьогодні вже напрацьований проект рамкового закону «Про освіту», який може дати старт масштабній освітній реформі. І саме цей законопроект дозволяє нам говорити про унікальну можливість законодавчо закріпити умови функціонування мистецької освіти. Зміни, які остаточно внесе в наше життя новий Закон України «Про освіту» торкнуться кожного закладу, викладача, учня і батьків. Адже пропонується переосмислити сам підхід до наповнення змістом мистецької освіти її більшу доступність та прозорість. Так, наприклад, відбір учнів до мистецької школи передбачає можливість навчання всіх охочих дітей, не зважаючи на вік.

Мистецька освіта Кропивницького сьогодні – це великий творчий потенціал, але, на жаль, фінансовий ресурс для його розвитку ще  недостатній, наголосила посадовець. Традиційно на придбання музичних інструментів виділяється невелика сума коштів зважаючи на високу ціну професійних інструментів. Участь в Міжнародних конкурсах відбувається завдяки здебільшого батькам, а в разі щасливого випадку – підтримки меценатів. Також на сьогоднішній день у зв’язку з підвищенням посадових окладів викладачам мистецьких закладів не вистачає майже 3,5 мільйона гривень.

У той же час, у Кропивницькому розпочалося осучаснення матеріально-технічної бази закладів. Так, минулого року, в дитячій художній школі був відкритий комп’ютерний клас, який дає можливість навчати учнів новій професії – комп’ютерному дизайну та комп’ютерній графіці.

Загалом, розвиток мистецької освіти Кропивницького не стоїть на місці, триває пошук нових форм роботи і постійно здійснюється підтримка талановитої молоді і творчих колективів міста, зробила підсумок Анна Назарець.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар