У Кропивницькому фермерам розповіли про боротьбу з рейдерством

Фахівці управління юстиції розпочали проведення правороз’яснювальної роботи серед власників сільськогосподарських підприємств  і земельних паїв. Першими про варіанти попередження рейдерства 10 та 11 травня дізналися представники фермерських господарств Маловисківського та Новгородківського районів.

Про це йдеться на сайті ГТУЮ у Кіровоградській області.

У рамках круглого столу за участі голів райдержадміністрацій Павла Сороки та Андрія Кочерги начальник обласного органу юстиції Вадим Гуцул особисто проінформував присутніх про наслідки вирішення ситуацій, під час яких громадяни постраждали від незаконних рейдерських захоплень.

За його словами, село Злинка Маловисківського району стало початком епопеї, яка в подальшому сколихнула всю область. У той час ще не діяв комплексний «Антирейдерський закон», тому потерпілій стороні доводилося відстоювати свої права у суді. Сьогодні поновлення прав відбувається значно швидше шляхом написання скарги на незаконні дії реєстраторів до Міністерства юстиції України.  Це єдиний правильний інструмент вирішення проблеми, яким і скористалися жителі села Данилова Балка Благовіщенського району. Саме тому замість довготривалих багаторічних судових процесів питання поновлення прав на власність постраждалих було вирішено в 10-денний термін.

«За ініціативи Міністерства юстиції України з метою зменшення кількості випадків шахрайства з майном було прийнято так званий «Антирейдерський закон». Незважаючи на це, жодне законодавство не можна назвати ідеальним.  Махінації з майновими об’єктами будуть траплятися до того часу, поки в нашій країні житимуть ті, хто готовий заради власного збагачення безсоромно порушувати закон. При цьому люди, піддаючись паніці, у всіх бідах звинувачують владу. Мало хто знає про те, що захоплення майнових об’єктів відбувалося завжди. Однак, у часи Януковича було створено ілюзію ідеального життя, а на тему рейдерства накладено табу. Сьогодні  ми, навпаки, відрито говоримо про всі дії шахраїв, адже з проявами беззаконності потрібно боротися гуртом. Більш того, Міністерство юстиції використовує всі засоби поновлення і захисту прав у повному обсязі. Тепер черга за правоохоронними органами, які повинні притягати винних до відповідальності», – відзначив Вадим Гуцул.

Разом із цим громадянам слід знати не лише про те, як діяти під час рейдерських захоплень, а й як захистити свою власність від шахраїв. Це можна зробити шляхом використання сервісу «SMS-Маяк», завдяки якому на мобільний телефон буде приходити повідомлення про будь-які зміни, внесені в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, щодо певного об’єкту власності. Окрім цього, начальник відділу розгляду звернень і забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації Віталій Секмедін відзначив, що всі документи на майно потрібно привести до ладу. Важливо пам’ятати про те, що земельні ділянки, зареєстровані до 2013 року, знаходяться у зоні потенційного ризику, оскільки відомості про них зберігаються лише в Державному земельному кадастрі. Щоб уберегти власне майно від рейдерів, громадянам слід звернутися до державних реєстраторів для внесення інформації про об’єкти їх власності в Державний реєстр прав на нерухоме майно.

Завідувач сектору взаємодії з суб’єктами державної реєстрації Олена Могильна наголосила на тому, що Міністерство юстиції України передало функції реєстрації бізнесу та нерухомості на місця. Йдеться про органи місцевого самоврядування, районні державні адміністрації, акредитовані суб’єкти і нотаріуси. Завдяки цьому вдалося подолати корупційну складову та знищити монополію в сфері державної реєстрації. Разом із цим ніхто не може гарантувати того, що до випадків рейдерського захоплення майна не було залучено держреєстратора. У зв’язку з цим керівникам органів місцевого самоврядування слід реагувати на випадки масової реєстрації документів і повідомляти про них обласне управління юстиції та правоохоронні органи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар