У Долинській розроблять програму заміни систем газопостачання будинків “чехословацького типу”

У Долинській замінять газові стояки одного з будинків, а також проведуть експертну оцінку технічного стану внутрішньобудинкових систем газопостачання в усіх будинках “чехословацького типу”.

Таке рішення прийнято на нараді під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка, під час якої було проаналізовано стан утримання систем газопостачання та вентиляції багатоквартирних житлових будинків “чехословацького типу” по вулиці Новій, пише сайт КОДА.

У нараді також взяли участь керівники міста та району, управлiння з питань цивільного захисту ОДА, представники ВАТ “Кіровоградгаз”.

На початку засідання перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко наголосив, що вказане питання виникло не зараз.

“Житлові будинки по вулиці Новій побудовані та здані в експлуатацію у 1989 році, включаючи всі внутрішньобудинкові мережі, а це газ, вода, каналізація та інші. Тож термін експлуатації становить понад 27 років”, – сказав він. – “Останнім часом спостерігається збільшення кількості аварійних ситуацій на газових мережах цих житлових будинків, що не може гарантувати споживачам безперебійне та безаварійне газопостачання та в подальшому може призвести до аварійних ситуацій з негативними наслідками, – зауважив перший заступник голови облдержадміністрації”.

Директор інженерно-експлуатаціного департаменту – головний інженер ВАТ “Кіровоградгаз” Володимир Стрижак, у свою чергу сказав, за весь період експлуатації по вул. Новій жодного разу не проводилися ремонті роботи газових мереж. Наразі, внаслідок неодноразових затоплень технологічних шахт водою з непрацюючої примусової вентиляційної системи по всій довжині внутрішньобудинкових газопроводів, вони мають значні корозійні пошкодження. Як результат, зафіксовано збільшення кількості аварійних ситуацій на газових мережах житлових будинків по цій вулиці. За його словами, газопроводи знаходяться на балансі комунального підприємства “Координаційний центр” при Долинській міській раді, яке безпосередньо несе відповідальність за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами і має забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України.

“ВАТ “Кіровоградгаз” стурбований станом системи газопостачання житлових будинків і не може гарантувати безперебійне і безаварійне газопостачання споживачам багатоквартирних будинків та змушений звертатися з цього питання до місцевих органів самоврядування, контролюючих органів та вживати дієвих заходів по недопущенню аварійної ситуації з непередбаченими наслідками”, – наголосив Володимир Стрижак.

Він також повідомив, що у 2016 році були розроблені спільні заходи між Долинським УЕГГ та КП “Долинське міське комунальне господарство”, у рамках яких було повністю проведено контрольне опресування ВБСГ у 26 під’їздах 7 будинків “чехословацького типу” (676 квартир), замінено 332 непридатних до роботи крани газових приладів, та при відновленні газопостачання усунено 26 витоків газу. В той же час, навіть після проведення цих заходів, через незначний проміжок часу знову фіксується витоки газу через корозію газопроводу. Крім цього, у вказаних будинках не функціонують примусові витяжні пристрої.

За результатами засідання перед КП “Долинське міське комунальне господарство” при Долинській міськраді та Долинським УЕІТ ВАТ “Кіровоградгаз” поставлено завдання щодо проведення невідкладних заходів із заміни газових стояків будинку No 90 по вул. Нова, проведення експертної оцінки технічного стану внутрішньобудинкових систем газопостачання в усіх будинках “чехословацького типу”. Місцевим органам влади доручено розробити програму поетапної заміни внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних житлових будинків “чехословацького типу”, передбачивши кошти на виготовлення ПКД і реалізацію заходів програми.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар