У Новоукраїнці діти та молодь презентували проекти покращення міста

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Кожен дитячий малюнок, ідея чи твір – то новий погляд на світ, важливо, коли таке бачення не губиться в житті дорослих.  Третього лютого у Новоукраїнці відбувся останній етап проекту «Центр розвитку ініціатив молоді Новоукраїнської громади» – форум та презентація напрацьованих ідей. 28 учасників проекту, лідерів Парламенту дітей та молоді Новоукраїнської об’єднаної територіальної громади та учнівських самоврядувань, представили 6 проектів бачення  конкретних змін у рідному місті. 

Що таке проект «Центр розвитку ініціатив молоді Новоукраїнської громади»?

Майже рік тому м. Новоукраїнка та декілька сусідніх сіл стали об’єднаною територіальною громадою, виникло і нове бачення цілісності території і не менш важливе усвідомлення людей, у яких змінах вони житимуть.

“Ми, дорослі і діти, тепер повинні ідентифікувати себе, як велика об’єднана громада, на нашу думку, найкраще було починати цей процес з усвідомлення дітей, тому ми звернулися до нашої активної молоді. Приємно, що одразу отримали підтримку і влади, зокрема міського голови Олександра Корінного, котрий не тільки заохотив дітей до змін, а особисто став  тренером під час підготовчого періоду. Професійну допомогу у написанні проектів надала і Катерина Хлєбнікова – теж одна з тренерів проекту.  Співавтором проекту стала і Елісон Міллер, представник Корпусу миру США в Україні, яка з грудня 2015 року перебуває у Новоукраїнці, ми їй дуже вдячні за ідеї і творчий підхід у роботі з дітьми.”- говорить керівник проекту Людмила Білокоз.

Шість проектів – шість задумів дітей Новоукраїнської ОТГ

«Портативна мобільна хімічна лабораторія»
(автори Кульчицький Сергій, Мурса Станіслав)

Проведення якісних, цікавих і актуальних досліджень для слухачів науково-учнівського товариства, школярів 5-11 класів, школярів сільських шкіл, студентів, вчителів і батьків, абсолютно новий погляд на шкільну програму – така головна мета проекту створення цікавої лабораторії. Сергій Кульчицький, відомий юний дослідник Новоукраїнки зауважив, що навіть у звичайних кімнатних рослинах можна досліджувати хімічні елементи про які ми навіть не здогадуємось, а Дні юного хіміка стали б набагато цікавішими для дітей саме у хімічній лабораторії.

“Чисте місто” 
(автори Росовський Станіслав, Шерстюкова Римма,
Матяж Дмитро, Болтян Ілля, Бабак Олена, Ткаченко Ілона)

Вирішення проблеми постійного забруднення території громади сміттям – запропонували автори ще одного проекту. Діти нагадали, скільки треба часу, щоб у природі розчинились папір, гума, одноразовий пакети. Заходи в рамках проекту передбачають об’єднання людей навколо названої проблеми, на думку дітей потрібні незначні кошти, але важливі дії: впровадження роздільного збору сміття, проведення акцій за чисте довкілля, переробка сміття з непотрібного в потрібне.

«Парк дозвілля «Мрія»
(автори Мелешко Євгенія, Ісаєнко Христина, Ігнатьєва Ірина)

Розвиток та відпочинок для дітей, місце, де діти могли б активно проводити час на ігровому майданчику, ставити вистави на сцені, показувати творчі презентації за допомогою проектора, відпочивати. Протягом півроку діти запропонували зробити вже влітку 2017-го року такий проект реальністю.

Грандіозний проект «Басейн для плавання»
(автор В’ячеслав Нероба)

Вражаючий проект В’ячеслава Нероби здивував перспективою бачення створення великого басейну у місті Новоукраїнка. Юнак на скільки серйозно підійшов до свого наміру, що зробив детальні фінансові розрахунки вартості проекту, рентабельність та можливість втілення ідеї. Зовсім недитячі економічні обгрунтування мотивовано переконали всіх присутніх, що басейн у місті – то реальність, а не тільки мрії дітей.

«BEACH»
(автори Куртишан Каріна, Змеул Юлія, Яриш Вікторія,
Жуков Андрій, Ватульов Святослав, Депутат Анастасія, Огирь Дар’я)

Про розчищення та впорядкування території міського пляжу, облаштування  цього місця відпочинку йшла мова ще у одному проекті дітей. Вартість проекту за розрахунками дітей  – 93 тис. грн. Термін реалізації – близько 6 місяців. Не менш важливо, що молодь самостійно готова доглядати за пляжем вже у реалізованому проекті.

«BASKET»
(автори Білокоз Тимофій, Вороніченко Анастасія, Мазур Софія,
Стеценко Тетяна, Вороніченко Тетяна, Зосім Назар,
Слюсаренко Денис, Вакуленко Анна, Ракул Максим).

Створення умов для спортивного розвитку на сучасному баскетбольному майданчику (28Х15 м) – такою визначили мету автори наступного проекту. Важливо, що ідея має бути реалізована з врахуванням і можливостей неповносправних людей міста. Для цього щитки будуть рухомими,  навколо  високий паркан з сіткою.

Особливістю підсумкового обрання  проекту-переможця стало голосування учасників різних проектів, тобто один проект визначали самі діти шляхом голосування.

Найбільшу кількість голосів набрав проект «BASKET». Міський голова Олександр Корінний наголосив на тому, що  вже 7 лютого під час чергового сесійного засідання, депутатський корпус прийме рішення щодо створення у місті сучасного баскетбольного майданчика. А на підтвердження сказаних слів був підписаний офіційний меморандум співпраці між учасниками проекту і міською радою.

Проект «Центр розвитку ініціатив молоді Новоукраїнської громади» успішно закрито, але це тільки старт для втілення напрацьованих ідей!

Оксана Войчишина для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар