Мешканка Кіровоградщини на городі знайшла унікальний артефакт болгарського походження

Ілюстрація igotoworld.com

Мешканка Вільшанки випадково знайшла на городі велику металеву пряжку (місцевою болгарською говіркою – кулань) від традиційного жіночого болгарського пояса, котру, вірогідно, в селище привезли з Болгарії перші поселенці.

Про унікальну знахідку “Нову Газету” повідомила мешканка Вільшанки Наталія Микитюк:

“Зять відкопав на городі якийсь металевий предмет, придивилися – якась прикраса. Відмила бляшанку, виявилося, що кулань”.

Знахідку знайшли в господі нині покійної вчительки Олександри Цуран – матері Наталії, в якій мешкало кілька поколінь цього болгарського роду.

“Тут, на Подолаї (історична народна назва Присинюшного подолу – колишнього русла Синюхи, – ред.), селилися одні з перших переселенців із Болгарії, а тому визначити «на око» вік куланя важко”, – каже Наталія Микитюк.

Знайдений артефакт і дійсно унікальний, адже ручної роботи, має оригінальний орнамент, який, скоріш за все, вибито на невідомому білому нержавіючому металі примітивним способом. А от чи привезли болгари цю деталь із прабатьківщини і їй, таким чином, близько трьохсот років, а чи ще якихось років сто тому існували народні ремісники, котрі зберегли прабатьківські традиції різьбярства по металу, – поки що загадка.

Фотосвітлину знайденого куланя Микитюк надіслала в Болгарію краєзнавцю Михаїлу Гавазову, який кілька разів бував у Вільшанці і вже написав два томи про наших вільшанських болгар, а зараз готує третій. Гавазов пообіцяв допомогти у визначенні походження пряжки від народного костюма. Також унікальний артефакт неодноразово демонструвався членам місцевого Центру українсько-болгарської дружби.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар