Скільки в інтернатах на Кіровоградщині витрачають на утримання однієї дитини

Ілюстрація www.openingdoors.org.ua

Діти, чиї батьки з різних причин не можуть про них піклуватися, в Україні можуть опинитися у трьох типах установ: будинку дитини, дитячому будинку та школі-інтернаті.

Як правило, будинки дитини, дитячі будинки та школи-інтернати знаходяться в комунальній власності, тобто за їх утримання відповідають органи місцевого самоврядування. Тому бюджети закладів, пише “Українська Правда”, можуть сильно відрізнятися, залежно від області або навіть департаменту, який відповідає за ту чи іншу установу.

Щодо будинків-інтернатів Кіровоградської області, то наприклад, Знам’янський будинок-інтернат витрачає на одну дитину в день 181,3 гривню.

З них половина йде на зарплати персоналу, 21% – на продукти харчування, 14,5% – на оплату комуналки, 7,2% – на предмети і матеріали, майже 4% – на оплату послуг, 1,8% – на медикаменти, 0,6% – на капітальні витрати.

У Новомиргородському дитячому будинку-інтернаті витрачають в день 181,9 гривні на одного вихованця. З них 59% йде на зарплату, 21% – на продукти харчування, 8% – на оплату комуналки, 6% – на предмети і матеріали, 1,9% – на лікування, стільки ж – на оплату послуг, 0,1% – на капітальні витрати.

24ddc82-ditbudinok-novomirgorodskiyФото “Пізнайко”

Майже в два рази більше область виділяє на підопічних Кіровоградського обласного спеціалізованого будинку дитини нового типу. На утримання однієї дитини в цій установі йде 359,3 гривень на добу.

З них 73% йде на зарплати, 15% – на оплату комуналки, 9% – на харчування, 0,5% – на медикаменти та 3,5% – на “інші витрати”. При цьому витрати благодійних коштів становлять трохи менше 10 гривень в день на дитину, з яких майже 8 гривень йде за статтею “інші витрати”.

На вихованців загальноосвітніх шкіл-інтернатів витрачається 93,3 гривні в день.

З них 53% йде на зарплати персоналу, 19,5% – на харчування, 16,5% – на оплату комуналки, 2,5% – на капітальні видатки, 0,3% – на медикаменти та 7,3% – на інші витрати.

На вихованців спеціальних загальноосвітніх шкіл в області витрачається на 100 гривень в день більше – 193,7 гривні в день. З них на зарплату відведено майже 60%, на харчування – 18,6%, на оплату комунальних послуг – 12,6%, на медицину – 0,5%, на капітальні видатки – 0,4%. На “інші витрати” йде 8,4%.

Єдина в області санаторна школа-інтернат отримує на одну дитину 171,9 гривню в день. З них половина йде на зарплати, 20% – на харчування, 19% – на оплату комунальних послуг, 6% – на 2,7% – на капітальні видатки, 0,6% – на медикаменти, 6% – на інші витрати.

Проаналізувавши дані витрати можна зробити висновок, що кошти, які реально йдуть на утримання сиріт становлять зовсім мізерну частину. Більшість витрат йде на заробітну плату працівникам установ. У підході до фінансування виховних закладів різних типів необхідно здійснювати корективи, аби якомога більше коштів спрямовувалося саме на дитину.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар